Ubåten UC3 Nautilus på en industritomt i Nordhavn i Köpenhamn. Foto: TT

Åklagaren: Kim Walls blod har hittats både på Madsen och i ubåten

Uppdaterad
Publicerad

Fynden från ubåten var centrala i åklagarens framställning under första dagen av rättegången mot Peter Madsen.

Bland annat visades bilder från mässen på båten där ett blått och ett orange spännband var fästa vid rör. Åklagaren menar att det finns starka indicier för att spännbanden som hittats ihop med Kim Walls kläder också har använts på ubåten.

– Märken på hennes handled stämmer överens med spännet från spännbandet, hävdar åklagaren.

Blod från Kim Wall

Åklagaren Jakob Buch-Jepsen anländer till Köpenhamns byret där rättegången mot Peter Madsen inleddes på torsdagen.

När Madsen anländer till hamnen i Dragör dagen efter att Kim Wall försvunnit anhålls han av polisen och det visar sig senare att Madsen då hade blod på sin näsa som kom från Kim Wall.

Koagulerat blod har också hittats på däcksgolvet i mässen. Även i toalettrummet har man funnit koagulerat blod. Därför är åklagarens slutsats att Kim Wall befunnit sig i dessa båda rum. Dessutom har ett par strumpbyxor med rejäla maskor på benen hittats, liksom hårtestar, avklippta eller avskurna från Wall.

Åklagarens framställning är detaljerad och rätten får bland annat se bilder av Walls bål. Något som de anhöriga och närvarande journalister slipper se. När det är dags för paus sitter Peter Madsen kvar i rättssalen och samtalar med sin advokat. Han tar av sig sina tjockbågade glasögon och gnider sig i ansiktet, som av trötthet efter koncentration, beskriver SVT Nyheters reporter på plats Ylva Esping.

Kortvarig kontakt

Det påpekas för rätten att det inte finns några tecken på annat än kortvariga och professionella kontakter mellan Kim Wall och Peter Madsen innan händelsen.

De två hade diskuterat en möjlig intervju tidigare och den 10 augusti pratade den svenska journalisten med Madsen och fick klartecken för en intervju. Samma kväll steg hon ombord på ubåten.

Rätten visas också en detaljerad film om hur ubåten ser ut inifrån och får följa den sms-konversation som Kim Wall hade med sin pojkvän senare samma kväll från ubåten.

Oklar dödsorsak

Dödsorsaken kan inte slås fast. Det finns snitt på halsen där huvudet skars av som kan tyda på att hon dog genom skärskador i halsen, men Kim Walls lungor har också undersökts och det finns förändringar som kan tyda på kvävning. Så man vet inte exakt hur hon avled.

Innan lunch redogör åklagaren för den psykologiska undersökningen som gjorts och där framstår Peter Madsen som svårt sexuellt avvikande med narcissistiska och psykopatiska personlighetsdrag.


– Peter Madsen utgör en väsentlig fara för andra, säger åklagaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordet på Kim Wall

Mer i ämnet