Juridiska experten: Detta måste åklagaren bevisa för att Madsen ska fällas för mord

Uppdaterad
Publicerad

Filmer på brutala mord och övergrepp på kvinnor har hittats i Peter Madsens mobil och dator, och lyfts fram i mordåtalet mot honom. De räcker dock långt ifrån att bevisa att Madsen verkligen är skyldig till mord på Kim Wall, förklarar Ingela Hessius, juridisk expert, i SVT:s direktsändning kring åtalet.
– Domstolen ska väga samman allt som framkommer under rättegången. Detta blir en del i allt som presenteras, i kombination med teknisk bevisning och vittnesmål. Bara för att man har ett visst intresse betyder inte det att man är en mördare.

Åtalet mot mordmisstänkte Peter Madsen har i dag lagts fram, när rättegången inleddes i Köpenhamns tingsrätt. Åklagare hävdar att Madsen mördade den svenska journalisten Kim Wall, medan Madsen själv enbart har erkänt brott mot griftefriden.

Ingela Hessius, advokat och juridisk expert, förklarade i SVT Nyheters direktsändning vad som skulle krävas för att rätten skulle komma fram till en fällande morddom.

– Åklagare måste visa att hon inte kan ha dött av en olyckshändelse, det är nummer ett. Steg nummer två är frågan om vem som är gärningsman, men det är ganska uppenbart att det bara har varit Kim Wall och Peter Madsen i ubåten. Kan man visa att hon inte har dött av en olyckshändelse kommer det att hålla, säger Ingela Hessius.

”Då har man ett offer som bragts om livet”

Åklagarsidan har också mycket på fötterna, enligt Hessisus bedöming.

– Jag tolkar det som att man säger att hon antingen har dött av kvävning eller våld mot halsen, då har man ett offer som har bragts om livet. Sedan finns den tekniska bevisningen. Han hade bland annat med sig buntband till ubåten. I påsen med Kim Walls kläder fanns buntband, men i ubåten har man också anträffat buntband fästa på ett rör.

– Kan man matcha ihop buntbanden som satt på röret i ubåten med den biten som fanns på Kim Walls kläder, visar det med stor sannolikhet att hon var bunden.

– Men man måste väga alla omständigheter. Det är inte bara buntband som han hade med sig just den dagen. Han måste ju ha med sig verktyg om något händer på ubåten, och det är något försvaret måste rikta in sig på.

Kan ha varit planlagt

Vidare har åklagaren argumenterat för att det påstådda mordet skulle vara planerat. Skulle det gå att övertyga rätten om den intentionen blir en fällande morddom också mer trolig.

– Det är med hänvisning till vad Madsen hade med sig: en såg, fyra väskor, fyra snören, buntband, kniv med flera olika knivblad och en nyckelsats. Det är det som får åklagaren att tro att det är planlagt.

– Det finns också uppgifter om att Madsen till en före detta älskarinna uttryckt tankar på att begå det perfekt amordet. Det är också omständigheter som tyder på att en person haft tankarna en längre tid och när tillfälle dyker upp slår till, så att säga.

”Psykopatiska drag”

En annan del som lyfts fram som betydelsefull i åtalet är att polisen har funnit filmer som föreställer brutala mord på kvinnor i Madsens mobiltelefon.

– Det är en pusselbit. Det blir som ett indiciemål, säger Ingela Hessius

– Det är även det att man hittat sådana filmer i hans dator. I den finns det också vad polisen bedömer är äkta filmer på kvinnor som har blivit halshuggna, sexuellt skändade och styckade. Det i kombination med hur läkare har uttalat sig om hans personlighet, att han har psykopatiska drag, är sexuellt pervers och har narcissistiska drag.

– Domstolen ska väga samman allt som framkommer under rättegången. Detta blir en del i allt som presenteras, i kombination med teknisk bevisning och vittnesmål. Bara för att man har ett visst intresse betyder inte det att man är en mördare.

Sexualbrott eller brott mot griftefriden

Om Madsen skulle finnas oskyldig till mord, återstår misstankarna om sexualbrott. Där finns enligt åklagare klara bevisa på att Kim Wall hade skador kring underlivet, men det är inte säkert att det skulle räcka för en fällning.

– Så säger den svenska lagstiftningen också när det gäller sexualbrott: personen måste ha varit i livet, annars blir det motsvarande brott mot griftefriden, säger Ingela Hessius.

– Som jag har tagit ur minnet är det maximum sex månaders fängelse för brott mot griftefriden. Den tiden har han redan suttit häktad så det blir ingenting.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Kim Wall

Mer i ämnet