Ångan kan ha fått bussmotorn att skena

Uppdaterad
Publicerad

Molnet av vattenånga efter fjärrvärmeläckan i Lund kan ha fått olycksbussens motor att kickstarta. Det är en teori som polisens tekniker nu ska pröva.

Den skenande bussen dödade en cyklist och skadade flera fotgängare.

När fjärrvärmeledningen i lördags plötsligt brast och tusentals liter hett vatten strömmade ut på gatorna i Lund bildades också ett stort moln av vattenånga. I detta täta dis stod bussen vid en av polisens avspärrningar. När chauffören skulle vända bussen och köra en annan väg rusade plötsligt motorn och bussen körde genom avspärrningen och upp på trottoaren i hög fart.

Ångan kan ha blivit bränsletillskottt

Chauffören har berättat att han inte trampade på gasen utan helt tappande kontrollen över sitt fordon.

Buss skenade i Lund

När maskiningenjören och kemiläraren Egon Nilsson hörde detta på nyheterna tog han genast kontakt med polisen.

– Ångan innehåller ju vatten och därmed massor av syre. Via luftintag sugs den in i motorn och som på detta vis får ett extra ”bränseltillskott” och därmed en plötslig kickstart – motorn rusar okontrollerat.

Olycksbussen drevs med gas, men ångan kan få även denna typ av motorn att rusa, enligt Egon Nilsson.

”Allt är möjligt”

Greger Nilsson leder förundersökningen av bussolyckan. Han pratade under måndagen med Egon Nilsson.

– Allt är möjligt. Det är ju en tragisk olyckshändelse, ingen kör ju rakt in en folkmassa med vilja, så något verkar ha hänt med bussen. Och så tillkommer den mänskliga faktorn också.

Bussen ska nu undersökas  av polisens egna tekniker och imorgon anländer även trafikverkets olycksutredare till Lund. Även Statens Haverikommission kommer eventuellt att titta närmare på bussen. Så svaret på vad som egentligen utlöste olyckan lär dröja.

– Det kommer inte idag, inte imorgon, kanske i slutet av veckan, säger Greger Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Buss skenade i Lund

Mer i ämnet