Under måndagen skedde våldsamma sammandrabbningar mellan två grupper på flera håll i staden – bland annat vid centralstationen. Foto: Linda Ekström/SVT

Storbråket i Lund – anhållen har släppts

Uppdaterad
Publicerad

Mannen som suttit anhållen misstänkt för olaga hot och misshandel efter bråket vid centralstationen i Lund i måndags har släppts, enligt åklagaren. Utredningen sköts nu helt av polisen i Lund som nu analyserar de bilder och filmer som finns från bråket. De har även fått förstärkning från andra polisområden i region syd.

Åklagaren Mathias Larsson meddelade på onsdagsförmiddagen att den anhållne 22-åringen är försatt på fri fot och att utredningen leds i sin helhet numera av polisen.

”Misstanken mot honom är nedlagd, det går inte att bevisa att han gjort sig skyldig till aktuellt brott”, skriver Mathias Larsson i ett mejl till SVT Nyheter Skåne.

– Den informationen har jag inte fått ännu så jag kan inte kommentera det, säger Joakim Nyberg, kommunpolis i Lund.

Identifieras via filmer

Polisen har under onsdagen genomfört ett stort antal förhör med vittnen och inblandade i bråken. Det finns flera bilder och filmer på bråken som som nu samlas in och analyseras.

Enligt polisen kommer fler förhör kommer att hållas under den närmaste tiden. Fler vittnesuppgifter och bilder eller filmer från bråken efterlyses av polisen.

– Med hjälp av vittnesuppgifter, bilder och filmer kommer vi att kunna identifiera personer som gjort sig skyldiga till olika brott vid händelsen, säger Ann-Louise Kämpe, polisområdeschef i södra Skåne i ett pressmeddelande.

Släktfejd bakom bråk

Det var på måndagen som flera våldsamma bråk bröt ut i Lund. Det första bråket blossade upp i stadsdelen Linero, det andra på en uteservering vid Lunds central och det sista utanför SUS i Lund.

Runt ett 50-tal personer var inblandade i bråket och totalt åtta personer fick vårdas på sjukhus.

Enligt polisen handlar bråken om en konflikt mellan två familjer men vilka familjer det rör sig om vill polisen inte uttala sig om. Enligt en källa till SVT Nyheter grundar sig konflikten bland annat i påstådda stölder av pengar och guld.

Se i klippet nedan när SVT Nyheter pratade med en man som är inblandad i släktfejden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mannen berättar om vad som ligger bakom bråken i Lund. Foto: Tobias Nilsson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Storbråket i Lund

Mer i ämnet