Uttalandena ska ha kommit i samband med att pappan och bonusmamman satt i möte med rektorn. Foto: SVT

”Rektorn uttrycker att tjejerna klär sig erotiskt”

Uppdaterad
Publicerad

I samband med att tre flickor på en Malmöskola utsattes för sexuella ofredanden av en äldre elev ska rektorn, enligt föräldrar till en av flickorna, ha sagt att flickorna klädde sig utmanande och gick erotiskt i korridorerna.

Rektorn nekar till anklagelsen.

Uttalandena ska ha kommit i samband med att en pappa och en bonusmamma satt i möte med rektorn efter att den 14-årige dottern utsatts för sexuella trakasserier av en pojke på skolan.

– Rektorn uttrycker att tjejerna klär sig utmanande och erotiskt. Och att det ligger på deras ansvar, att det lite grann är deras fel, säger pappan.

– Jag var så chockad över att höra de orden komma från honom.

Dottern blev trakasserad av ett killgäng på Malmöskolan mellan 13 och 15 års ålder. Hon fick stå ut med sparkar, slag, glåpord, fick saker kastade på sig och blev tafsad på.

– Man ser ens barn som sakta bryts ner av det här. Det är åtta timmar om dagen att gå omkring och vara rädd för att bli sparkad, kränkt eller tafsad på, säger pappan.

TV: Se hela inslaget här

Även flickans bonusmamma vittnar om att rektorn påpekade flickornas klädsel och beteende under mötet.

Finns det något utrymme för att ni kan ha missuppfattat vad rektorn sa?

– Nej, det fanns det inte. Det var klart och tydligt, det var flera meningar i rad. Att tjejerna förde sig erotiskt i korridorerna och bar utmanande klädsel, så det fanns inga missförstånd där inte, säger bonusmamman.

En till mamma vittnar

Dottern var en av tre tjejer som blev systematiskt utsatt för sexuella trakasserier av en ett år äldre pojke. SVT Nyheter Skåne har i veckan berättat om att pojken nyligen dömdes för sexuella ofredanden och misshandel av de tre flickorna.

Efter domen ska enligt rektorn en handlingsplan ha satts in där man såg över scheman och satte in extra personal. Två veckor senare häktades pojken misstänkt för våldtäkt av en 13-årig flicka inne på en toalett under skoldagen.

Ytterligare en mamma ska ha hört samma resonemang från rektorn och anmält detta till Diskrimineringsombudsmannen (DO). Men utredningen kunde inte visa att en kränkning skett och DO lämnade anmälan utan åtgärd.

SVT har försökt nå rektorn på telefon utan att få svar. I ett mail skriver han.

”Jag har inte kommenterat flickornas klädsel. [...] hoppas ni förstår att vi inte kan redogöra i media för enskilda samtal med våra elever och deras vårdnadshavare”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.