På sjukhusområdet i Malmö har anonymouses har byggt en hamnmiljö i miniatyr. Foto: Firas Razak/SVT

Anonymouse har slagit till igen – mössen firar julafton i hamnen

Publicerad

Apotek, härbärge och bokhandel. Sedan konstnärerna bakom Anonymouse slog upp portarna till en musrestaurang i december 2016 har de små musinrättningarna fortsatt att dyka upp i Malmö och på andra orter runt om i landet. Nu senast och lagom till jul var det dags igen.

Det nya verket föreställer en hamnmiljö i miniatyr i en fontän på sjukhusområdet i Malmö med tillhörande båtar och fiskebodar.

– Vi firar femårsjubileum i år och ville göra något annorlunda. Det var länge sedan vi byggde någon fristående miljö, och vi har klurat på om vi kunde göra något i vatten. Det resulterade i ostkustens lilla marina, säger en av Anonymousekonstnärerna som kallar sig Pärlan Mousewitz och tillägger:

– Det var också praktiskt att kunna ta med sig var sitt hus, och inte behöva jobba för mycket på samma ställe.

Med det nya konstverket hoppas de kunna skapa lite glädje mitt i den pågående pandemin.

– Vi kan inte påverka världsläget mer än att försöka att hålla oss hemma. Så om det här lyser upp det minsta är vi glada.

Tidigare samarbeten

I september avslöjade SVT Nyheter Skåne att Lunds kommun betalat 99 000 kronor till konstnärerna bakom Anonymouse för att de skulle bygga en studentnation, skivaffär och apotek i staden. Men den här gången har konstnärskollektivet inte fått någon ersättning.

– Nej, när vi har gjort samarbeten tidigare har vi varit öppna med det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.