Lunds kulturchef Annika Eklund berättar om hur det kommer sig att Lund köpt in tre mushus till en kostnad av 99 000 kronor. Foto: Tove Hansson

Lunds kommun betalar 99 000 kronor för mushusen

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagsmorgonen dök det sista av tre mushus i miniatyr upp i Lund. Anonymouse, ett anonymt konstkollektiv från Malmö, ligger bakom installationerna som lockar många att titta och fotografera.
Men det som inte varit känt är att det är Lunds kommun som betalat för husen.

Det var det speciella läget med en coronasommar som fick Lunds kommun att fundera över ett annorlunda sätt att erbjuda lundaborna kulturupplevelser. Det var så idén att ta kontakt med skaparna bakom Anonymouse-husen föddes, säger kommunens kulturchef Annika Eklund.

– Det utbud som vi brukar kunna erbjuda lundaborna med kulturupplevelser som musik, dans och teaterföreställningar gick ju inte. Då diskuterade vi att vi måste ändå göra någonting, och det skulle vara något som passa äldre, barn, något man kunde ha som mål på sin promenad eller cykeltur och något man kunde prata om och dela med sig av i sociala medier.

Kommunen beställde tre mushus till en kostnad av sammanlagt 99 000 kronor.

Varför har ni inte berättat att det är kommunen som beställt mushusen?

– Det handlar om det sättet man arbetar, det är en typ av laddning kring det.

Har det varit värt pengarna?

– Ja, absolut. Det har gett en jättestor uppmärksamhet och varit väldigt uppskattat.

Hör kulturchefen Annika Eklund berätta om mushusen och kommunens samarbete i klippet ovan.

I klippet nedan kan du se det senaste tillskottet i mössens Lund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.