Sofia Forsgren-Böhmer (M) anlitar privat det kritiserade vårdbolaget Frösunda som assistanssamordnare. Foto: Adam Bergsten

Ansvarig politiker anlitar kritiserat vårdbolag privat

Uppdaterad
Publicerad

När socialnämnden i Lomma skulle besluta om att förlänga avtalet om kritiserade äldreboenden, deltog inte ordföranden Sofia Forsgren-Böhmer (M) i beslutet. Hon meddelade att hon var jävig eftersom hon privat anlitar Frösunda som assistanssamordnare.

– Men jag var inte kund hos Frösunda när vi tecknade avtalet, säger Sofia Forsgren-Böhmer.

SVT Nyheter har i flera reportage granskat Frösundas äldreboenden i Lomma. Anhöriga, före detta chefer och företrädare för kommunen har kritiserat omsorgen av de gamla på två av boendena.

På torsdagen skulle socialnämndens arbetsutskott ta ställning till en förlängning av avtalet med Frösunda i ytterligare två år. Socialchefen Amelie Gustafsson förslag vara att förlänga avtalet.

– Jag tänker att kontinuitet är en otroligt viktig faktor för att få kvalité och en riktigt bra äldreomsorg, säger Amelie Gustafsson, chef på socialförvaltningen i Lomma.

Detta trots att anhöriga riktat omfattande kritik mot omsorgen och skickat in hundratals avvikelser om händelser som bryter mot avtalet. Socialchefens förslag skrevs den 14 september, fyra dagar innan SVT Nyheter publicerade det första reportaget i granskningen av Frösunda.

LÄS MER: Anhöriga om livet på Frösundas äldreboende: ”Ett helvete”

Annika Rejmer, dotter till Laila Barkenå – som brutit näsan, en fot, knäckt revben och brutit höften under tiden att Frösunda drivet äldreboendet Orion – häpnar när hon hör motiveringen till att förlänga avtalet:

– Det är med socialchefen vi haft alla möten. Hon vet allt som har hänt.

– Det finns ingen kontinuitet, det är en chefs- och vikariekarusell. Arbetsro? Hur länge ska en inkörningsperiod få pågå när den inbegriper vanvård, säger Annika Rejmer.

– De förbättringsåtgärder som är insatta måste också få en chans att verka, säger Amelie Gustafsson.

Gick mot förslaget

Socialnämndens möte hölls efter att SVT Nyheters granskning publicerats. På det mötet valde socialnämnden att inte följa socialchefens förslag. Beslutet blev i stället att återremittera ärendet till förvaltning för att ”utreda orsaken till de sedan länge upplevda kvalitetsproblemen inom äldreomsorgen”.

– Jag välkomnar beslutet. Det gör att vi kan slutföra den utredningen vi nu har påbörjat, säger Amelie Gustafsson.

Varför gav du inte själv den rekommendationen då?

– Jag gav en rekommendation utifrån det långsiktiga målet att uppnå hög kvalitet i äldreomsorgen utifrån den erfarenhet jag har.

LÄS MER: Lomma skjuter upp beslut om förlängt avtal med Frösunda

Socialnämndens ordförande Sofia Forsgren-Böhmer deltog inte i beslutet eftersom hon anförde jäv. Hon anlitar privat Frösunda som assistanssamordnare. Frösunda anställer personliga assistenter åt socialnämndens ordförande.

– För att det inte skulle bli några konstigheter ville jag inte vara med och fatta beslutet, säger hon.

Sofia Forsgren-Böhmer säger att hon inte vet exakt hur länge hon anlitat Frösunda privat. Torsdagens sammanträde var första tillfället då hon anfört jäv.

– Det här var första gången vi tog beslut om Frösunda under tiden som jag varit kund hos dem.

Har du inte tidigare utövat någon myndighetsutövning för kommunen gentemot Frösunda?

– Jag har inte fattat några formella beslut rörande Frösunda. Däremot ger jag löpande synpunkter från medborgare och politik till förvaltningen för att höja kvaliteten på vården, säger Sofia Forsgren-Böhmer.

Sade inget vid intervju

När SVT Nyheter för två veckor sedan intervjuade Sofia-Forsgren-Böhmer till reportagen om Frösunda nämnde hon inte att hon var kund hos företaget.

LÄS MER: Bottenbetyg till Lommas äldreboenden

SVT Nyheter har utan att lyckas sökt socialchefen Amelie Gustafsson för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.