På flera håll har det blivit protester mot vindkraft till havs. Utanför Bunkeflostrand ligger Sveriges största vindkraftspark till havs – och här kom protesterna av sig. I klippet hör du Jesper Bornlinder Thiborg och andra på orten berätta hur de ser på vindkraftsverken som de har utanför kusten. Foto: SVT

I Bunkeflostrand kom protesterna mot vindkraften av sig: ”Det stör inte alls”

Uppdaterad
Publicerad

I havet runt Skåne finns flera områden som anses lämpliga för utbyggnad av vindkraft men ofta stoppas eller försenas planerna av protester. Utanför Bunkeflostrand söder om Malmö ligger Sveriges största, och Skånes enda, havsbaserade vindkraftpark. Även den möttes av protester, men nu tycks de flesta boende ha vant sig.

– Jag känner personligen att det är skönt att vi faktiskt har vindkraft och där ute tycker jag inte alls det stör, säger Jesper Bornlinder Thiborg.

Britta Andersson har bott i Bunkeflostrand i 44 år och tar dagliga promenader längs vattnet med utsikt över vindkraftparken Lillgrund. Det är Sveriges största havsbaserade vindkraftpark med 48 möllor, tio kilometer ut i havet. Anläggningen invigdes 2007 och syns tydligt på båda sidor Öresund.

– Jag tycker utsikten är fantastisk. Jag har absolut ingenting mot det, säger Britta Andersson.

Vindkraft väcker protester

Men vindkraft till havs har på senare tid väckt både folkliga och politiska protester. När planer på anläggningar på Sydkusten och i Lommabukten presenterats så har de mötts av protester om förstörd utsikt och att turismen kan drabbas. I Skurup, Trelleborg och Kävlinge har ledande politiker sagt nej till vindkraft utanför kusten.

– Så fort någonting ska ändra sig i samhället så opponerar folk sig. Det är synd att den fria horisonten är borta men man accepterar det helt enkelt, säger Börje Strandell som är tar fem dagliga strandpromenader här.

– Jag tycker att det är lite dumt faktiskt. Jag tror inte man förstår vad det innebär. Jag tycker faktiskt att det är rätt snyggt och lite roligt att se hur fort de går, säger Britta Andersson och skrattar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.