Fåret som drabbades av det tredje vargangreppet mellan Osby och Visseltofta. Bilden på vargen är inte den som är aktuell i norra Skåne. Foto: Länsstyrelsen Skåne / TT

Beslut om skyddsjakt på vargen i norra Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Skåne har nu fattat beslut om skyddsjakt på den varg som i helgen angrep får vid tre tillfällen. Beslutet gäller till 18 september i ett begränsat område runt Osby i norra Skåne.

– Det är ovanligt att länsstyrelsen i Skåne beslutar om skyddsjakt. Beslutet har vi fattat för att det rör sig om en individ som flera gånger har angripit tamdjur och vi bedömer att det finns risk för nya angrepp, säger David Börjesson, viltvårdshandläggare på länsstyrelsen i Skåne i ett pressmeddelande.

Länsstyrelsen väljer att begränsa skyddsjakten till ett område runt de platser där angreppen skedde för att minska risken att fel individ ska skjutas.

Tre angrepp på tre dagar

Det var i helgen och i måndags som en varg vid tre olika tillfällen angrep får i ett område mellan Osby och Visseltofta.

DNA-analysen som gjorts av Viltskadecenter vid Sveriges lantbruksuniversitet visar att vargen kommer från reviret Tönsen i Gävleborg. Det är en ung tikvarg, en andra generationens avkomma från en immigrerande varg, och Viltskadecenter klassar den som ej genetiskt värdefull.

LRF efterfrågat skyddsjakt

Det är LRF Skåne som efter de tre vargangreppen ligger bakom ansökan om skyddsjakt.

– Vi tycker att det är ett bra beslut, men det kunde ha fattats lite tidigare, säger Jan Hultgren på LRF Skåne.

Däremot tycker han att området som skyddsjakten tillåts i inte är tillräckligt stort.

– Det är lite snävt, men det viktiga är att en skyddsjakt kommer igång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.