Marie Bergström och EvaMärta Granqvist får nu betala närmare 10.000 kronor i böter efter demonstrationen mot Hörby kommuns beslut att förbjuda prideflaggan. Foto: Babak Jamali

Böter efter pridemanifestationen i Hörby

Uppdaterad
Publicerad

EvaMärta Granqvist var en av de som i höstas protesterade mot beslutet att förbjuda prideflaggan på Hörby kommuns flaggstänger. Nu får hon och ytterligare en arrangör böta närmare 10.000 kronor för brott mot ordningslagen.

Det var i oktober förra året som Hörby kommun valde att förbjuda Prideflaggan, ett beslut som blev uppmärksammat över hela landet.

– Vi vill inte hissa flaggor som inte representerar alla i kommunen, och prideflaggan är just en sådan, sa Cecilia Bladh in Zito (SD), kommunstyrelsens ordförande.

Moderaterna i Hörby stod till en början bakom beslutet, men backade sedan man fått kritik från länsordförande.

Dagen efter protesterade EvaMärta Grankvist och Marie Bergström från den lokala föreningen Växtkraft mot beslutet utanför kommunhuset. Samtidigt anslöt ytterligare 30-40 personer.

Får nu betala böter

Nu får de tillsmammans böta 9.400 kronor för brott mot ordningslagen, eftersom de inte hade ordnat något tillstånd för demonstrationen.

– Jag är förvånad och tycker inte bötesbeloppet är proportionerligt mot det vi gjort, menar EvaMärta Grankvist.

Enligt henne pågick demonstrationen lugnt och städat i 45 minuter.

– Vi hade inte räknat med att det skulle komma så många och eftersom vi inte sökt tillstånd uppmanade vi folk att röra sig runt i området.

Kallad till förhör

EvaMärta Grangvist blev förvånad när hon senare kallades till förhör.

– Otroligt att det läggs så mycket resurser på 30-40 personer som fredligt viftade med flaggor.

Se bilder från demonstrationen den 14 oktober i klippet nedan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.