Det Londonbaserade e-hälsoföretaget Numan har köpt Vårdexpressen för två miljoner kronor. Foto: SVT

Brittiskt bolag köper Vårdexpressen

Uppdaterad
Publicerad

Efter Vårdinnovations konkurs i januari tidigare i år står det klart att ett brittiskt e-hälsoföretag köper Vårdexpressen.

– Givet omständigheterna får man vara nöjd med det här, säger Vårdinnovations konkursförvaltare.

Det är det brittiska företaget Numan Healthcare baserat i London som köpt IP-rättigheterna och källkoden till appen Vårdexpressen efter att Vårdinnovation gått i konkurs tidigare i år.

– Vårdinnovation har försökt bedriva försöksprojekt i Storbritannien. De har inte haft några betalande kunder men det har funnits ett visst intresse där, säger Johan Klåvus, Vårdinnovations konkursförvaltare, till SVT Nyheter Skåne.

Numan betalar 200 000 euro för Vårdexpressen vilket motsvarar ungefär 2 miljoner kronor.

– Det har varit ett nära arbete med styrelsen och Vårdinnovations medarbetare. De är nöjda med utfallet men ändå besvikna över att man bara fått ut två miljoner. Men givet omständigheterna får man vara nöjd med det här, säger Johan Klåvus.

Enligt en källa till SVT värderades Vårdinnovation till två miljarder kronor, alltså tusen gånger mer än den aktuella köpesumman, när kontrakten med Region Skåne och Västra Götalandsregionen skrevs.

Kan få nya jobb

Enligt konkursförvaltaren finns det en förhoppning om att Vårdinnovations före detta anställda ska kunna få nya jobb i det brittiska bolaget.

SVT Nyheter Skåne har sökt Numan Healthcares vd Sokratis Papafloratos för en kommentar.

– Det är ännu inte helt klart men det pågår en dialog mellan Numan och de anställda och det är företagets plan att kunna erbjuda nyanställningar. Jag hoppas att flertalet av Vårdinnovations anställda får nya jobb där, säger konkursförvaltare Johan Klåvus.

Region Skåne har ännu inte lämnat in några fordringar till konkursboet och det är oklart om de kommer att göra det. 

Stämningen mot Region Skåne

I september förra året stämde Vårdinnovation Region Skåne på närmare en halv miljard kronor.

– Det som ligger närmast nu är hur jag ska ta tag i processen med Vårdinnovations stämning mot Region Skåne. Jag har fått en fråga från tingsrätten om jag vill driva den processen vidare. Men det har jag ännu inte tagit ställning till, säger konkursförvaltare Johan Klåvus. 

Efter att SVT avslöjat oegentligheter vid upphandlingen stoppades Vårdexpressen i Skåne.

Vårdinnovation menar att Region Skåne begått avtalsbrott och stämde därefter regionen på avtalsvärdet samt de konsultersättningar man förväntade sig att få under kontraktstiden.

Inom kort väntas åklagaren ta beslut om åtal om grovt mutbrott i samband med Region Skånes upphandling av Vårdexpressen:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Åklagaren: Starka bevis för mutbrott i Region Skåne Foto: Niklas Forshell

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vårdexpressen

Mer i ämnet