Foto: Skärmdump på Seniorhantverkarnas hemsida

Bröder bakom trädgårdsbolag gripna av polis

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Skåne har under ett års tid granskat bröderna Fakhro och deras olika trädgårdsbolag och bluffverksamheter. Två av bröderna har nu gripits misstänkta för grovt bedrägeri och medhjälp till grovt bedrägeri.

Under onsdagsmorgonen greps två av de sex bröderna Fakhro som SVT Nyheter Skåne har rapporterat om flera gånger. Ytterligare en av bröderna är misstänkt för brott, men han är anhållen i sin frånvaro.

– Han har inte påträffats, säger kammaråklagare Lars Morand.

Gröna fingrar – svarta lögner

De två anhållna bröderna är Gabriel Bergkvist (tidigare Ibrahim Fakhro) och Karl Mikael Persson (tidigare Nabil Fakhro). De var sedan maj anhållna i sin frånvaro men kunde gripas under onsdagsmorgonen. De kommer att förhöras under dagen.

Husrannsakningar på två adresser

I samband med gripandet gjordes även husrannsakningar på två adresser i Malmö.

– Det är för tidigt att säga om husrannsakningarna kan ge något, det får vi se, säger Lars Morand.

Bröderna är anhållna för bedrägeri mot en äldre man som anlitade Seniorhantverkarna förra året. Men istället för att få den hjälp han bad om fick han lägenheten länsad och kapad, enligt en granskning som Sydsvenskan gjorde förra året.

Bland annat dök det upp ett gåvobrev där mannen påstods skänka sin lägenhet till den ena brodern, Gabriel Bergqvist. Men mannen mindes inte att han undertecknat något gåvobrev och hade inte heller för avsikt att skänka sin lägenhet till en främling.

Förnekar brott

Seniorhantverkarna är en av flera verksamheter som bröderna Fakhro ligger bakom.

– Jag har inga kommentarer att lämna, säger försvarsadvokat Pontus Lindgren, som företräder den ena brodern, under torsdagen. 

Sven-Eric Ohlsson som är försvarare åt den andra brodern säger till SVT att hans klient förnekar brott.

– Han har lämnat en förklaring, det är en regelrätt gåva, säger han.

SVT har även tidigare vid flera tillfällen sökt bröderna för kommentarer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gröna fingrar – svarta lögner

Mer i ämnet