”Bussen skenade iväg”

Uppdaterad
Publicerad

Busschauffören verkade vara i panik. Det berättar en passagerare som färdades i den buss som körde rakt in i en folksamling under fredagens vattenläcka i Lund.

Sydnytt har pratat med 15-åriga Julia Johansson som satt med på bussen när den skenade.

– Busschauffören hade gått av och pratat med poliserna, och sa att han bara skulle vända. Men när han startade gick allt galet.

Buss skenade i Lund

Fick du intryck av att bussen skenade ?

– Ja det var som om någon trampat ned gasen på fullt från början och sen bara körde bussen på.

– Jag trodde han skulle vända, men han körde bara rakt fram, och jag såg hur folk trillade. Det var dimmigt, men man kunde ändå se ganska bra. Det var inte en helt ogenomtränglig dimma, berättar hon.

Sa chauffören något?

-Under färden skrek han ”akta”, och när vi var på väg av bussen sa han att det inte var hans fel, att bussen bara åkte iväg.

65-åring  påkörd

När fjärrvärmeledningen i Lund brast på fredagskvällen forsade hett vatten ut på stadens gator och torg – med kraftig dimma som följd. I samband med olyckan dog en man i 65-årsåldern som en bit därifrån blev påkörd av den skenande bussen. Flera andra personer skadades av bussens framfart. Chauffören, en man i 60-årsåldern, misstänks nu enligt polis för vållande till annans död, vållande till kroppsskada samt grov vårdslöshet i trafik.

Hoppade först av

Enligt vittnen på platsen hoppade chauffören först av och rekognoserade vid avspärrningar som polisen gjort med anledning av översvämningen. Trots det körde bussen sedan vidare och rammade flera personer.

– Han upprepade hela tiden att det inte var hans fel och att han inte visste vad som hände.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Buss skenade i Lund

Mer i ämnet