Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Paret Bashyn har kommit i kontakt med hundratals ukrainare i Sverige under tiden de drev en mötesplats i Hässleholm i våras och somras. Nu lämnar de Sverige – flyktingmottagandet här är ”ett lotteri”, enligt paret. Hör mer i videoklippet. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Byråkratin i Sverige blev för mycket – familjen Bashyn drar vidare från Vankiva till Norge

Uppdaterad
Publicerad

Ett lotteri. Så beskriver föräldrarna Bashyn från Kiev flyktingmottagandet i Sverige. Familjen, som bott sju månader i Vankiva utanför Hässleholm, prövar lyckan i Norge i stället.

I videoklippet ovan får du träffa familjen Bashyn från Kiev – och höra mer om deras kritik.

Föräldrarna Kateryna Bashyna och Alexander Bashyn har varit minst sagt aktiva sedan de kom till Sverige i våras. De öppnade och drev en mötesplats för ukrainare i Hässleholm dit flyktingar från kriget kunde komma och få hjälp att ta sig fram i det nya landet.

Ukrainska flyktingar i Skåne

Alexander Bashyn höll tal på svenska på nationaldagsfirandet i Hembygdsparken i Hässleholm. Han har tagit emot rikspolitiker i Hässleholm – samtidigt som Kateryna under flera månader var hemma med barnen tills dess att de fick börja skolan i Sverige.

De senaste månaderna har Alexander jobbat heltid på en salladsfabrik.

”Människorna vänliga, men inte staten”

Men nu har familjen fått nog. Av all byråkrati i Sverige och flyktingmottagandet som de beskriver som ”ett lotteri”. Ett exempel är den nya lagändringen från 1 juli som innebär att för att få hjälp med boende behöver alla ukrainska flyktingar först bo en period på ett av Migrationsverkets boenden för att bli tilldelade en kommun.

För att kunna gå kvar i skola under perioden på Migrationsverket skulle barnen Bashyn i så fall behöva pendla varje dag från Malmö till Mala skola utanför Hässleholm. Att bo kvar i Vankiva under tiden vore inget alternativ. Och familjen skulle sedan kunna bli tilldelad vilken kommun som helst i landet.

Flyttar till Norge

Nu tar familjen Bashyn sitt pick och pack och drar vidare till Norge i stället, ett land vars flyktingmottagande de hört gott om.

– Vi vill inte klaga – vi är säkra här och vi är mätta – men det verkar som att staten inte var redo för att ta emot så här många flyktingar. Människorna har varit vänliga men inte staten, säger Alexander Bashyn.

Här är ett reportage från i våras, när familjen öppnat en mötesplats för ukrainare i Hässleholm:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainska flyktingar i Skåne

Mer i ämnet