Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande i Vellinge

Carina Wutzler (M): Ingen åtgärd utifrån valresultatet

Uppdaterad
Publicerad

Valresultatet från söndagens folkomröstning i Vellinge är svårtolkat tycker kommunstyrelsens ordförande Carina Wutzler (M). Drygt 70 procent gick inte till valurnorna. Något som kan ses som att de ger ett tyst medgivande till beslutet att stänga Naturum enligt Wutzler.

– Men det kan också finnas andra anledningar till att de inte har röstat och det är det som gör valresultatet så svårtolkat, säger Carina Wutzler (M).

28 procent av de röstberättigade i Vellinge tog sig till valurnorna. Ett lågt deltagande jämfört med snittet i landet vid lokala folkomröstningar som ligger runt 50 procent. Men de som tog initiativet till namninsamlingen, som sedan ledde till folkomröstningen, är nöjda.

– Det är klart att vi hade önskat ett ännu större valdeltagande, men vi är nöjda. 28 procent mitt i en pandemi, det går inte att ignorera, säger Daniel Johnsson, vice ordförande i Falsterbonäsets naturvårdsförening.

Inget skäl att vidta direkta åtgärder

Frågan medborgarna tog ställning till var:

”Ska Naturum och konsthall vara kvar i kommunens regi på Falsterbo Strandbad, med fortsatt utveckling av verksamheterna?”

Även om ja-sidan vann folkomröstningen stort, med 80 procent av rösterna, så kommer det inte leda till några omedelbara förändringar, menar kommunstyrelsens ordförande.

– Jag ser ju inte att det per automatik föranleder någon åtgärd utifrån den frågeställningen som är ställd i folkomröstningen, säger Carina Wutzler (M).

Så säger de två största oppositionspartierna

Liberalerna håller inte med om att valdeltagandet förminskar segern för ja-sidan.

– I Falsterbo, Skanör och Höllviken,  som berörs mest av hur Falsterbo strandbad används,  gick mellan 32 och 47 procent och röstade. Därför är valresultatet ett mycket tydligt ja till att återinföra Naturum, säger Henrik Thorsell (L), oppositionsråd i Vellinge.

Sverigedemokraterna, som har lika många mandat, säger så här:

– Alla i kommunen betalar skatt och med ett totalt valdeltagande på 28 procent behöver partigruppen diskutera hur vi ser på att följa valresultatet eller ej, säger Karl-Johan Persson (SD), gruppledare för Sverigedemokraterna i Vellinge.

Det krävs att samtliga partier i oppositionen är överens om att följa valresultatet för att den ståndpunkten ska gå igenom i fullmäktige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.