Region Skåne köpte skyddsutrustning för 902 miljoner kronor i början av pandemin. I dag bedöms värdet på lagret vara 91 miljoner kronor. Foto: Bengt Flemark

Skånes skyddslager sjönk med 800 miljoner i värde

Uppdaterad
Publicerad

När pandemin slog till 2020 köpte Region Skåne in skyddsutrustning för mer än 900 miljoner kronor. I dag är lagret bara värt en tiondel trots att förbrukningen varit marginell. Det visar en revisionsrapport från Region Skåne.

Bedömningen görs i en rapport, som gjorts på uppdrag av Skånes revisorer, något som Kristianstadsbladet var först med att berätta om.

Det handlar om visir, skyddsmasker och annan skyddsutrustning som importerades till Skåne under pandemin. Produkterna flögs till Skåne med chartrat flyg från Kina. Bara hyran för flygplanen kostade regionen 13 miljoner kronor.

Inköpspriset för varorna var totalt 902 miljoner kronor. Men nu har lagervärdet sjunkit med 90%, till 91 miljoner kronor.

Att lagret tappat många hundra miljoner kronor i värde, beror på att mycket av innehållet inte kommer hinna förbrukas innan hållbarhetstiden går ut. En del kommer troligen att behöva slängas, medan annat kan användas trots att utgångsdatum passerats.

Bara lite har gått åt

Enligt rapporten har förbrukningen av varorna ”varit marginell och varulagret är i huvudsak intakt”. Lagret skapades som en temporär uppsättning och skulle vara helt avvecklat den sista december 2021.

Ännu finns inget formellt beslut om lagrets framtid.

Rapporten kom fram till att Region Skånes rutiner kring inköp och redovisning av lagret var ”tillfredsställande”. Samtidigt påpekades det att regionen bör ha kontroll på hållbarhetstid för olika artiklar framöver.

SVT Nyheter Skåne har tidigare granskat regionens affärer med skyddsutrustning och rapporterat om att Region Skåne bröt mot kommunallagen när den lånade ut 430 miljoner kronor i förskott till privata bolag för att genomföra affärerna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skånes hemliga beredskapslager ska klara en pandemi till Foto: Bengt Flemark

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Affärerna med skyddsutrustning

Mer i ämnet