Skånes hemliga beredskapslager ska klara en pandemi till

Publicerad

Två år har gått sedan Skåne och hela världen hade brist på munskydd, andningsskydd, visir och handskar när pandemin tog fart. Vintern 2022 når smittspridningen nya höjder men just nu finns det skyddsutrustning så det räcker i månader i Skåne.

Samtidigt som pandemin bröt ut, började Mats Persson som ny chef för krisledningen i Region Skåne. Redan första arbetsveckan fick krisledningen sätta igång och samordna arbetet med att bygga upp skåningarnas beredskapslager. Ett hemlighetsfullt arbete som fortfarande pågår för fullt.

- Vi delger inte exakt vad vi har i lager eftersom uppgifterna ingår i vår krisberedskap. Men vi känner oss trygga och vi klarar oss i månader på det vi har just nu, säger Mats Persson, områdeschef för strategisk krisberedskap, säkerhet och miljö i Region Skåne.

Se bilderna inifrån lagret i klippet ovan.

”En levande process”

Men även om tillgången på skyddsutrustning till vården just nu är god, kan regionen ändå inte slå sig till ro.

- Vi måste hela tiden analysera och utvärdera vilka produkter vi behöver. Det är en aktiv och levande process. Om produkterna tillverkas i Sverige behöver vi inte ha lika stort lager som om de tillverkas i Kina, där leveranstiden är 6-8 veckor, säger Mats Persson.

Utifrån vilken utrustning det handlar om, vem som levererar och hur leveransen sker, sätter regionen en nivå för hur stort lagret ska vara.

- Handsprit, till exempel, behöver vi inte ha så stort lager av. Svenskt näringsliv har visat att de snabbt kan ställa om och börja producera det i ett kritiskt läge. Det är en kunskap vi tar hänsyn till när vi bygger våra lagernivåer, säger han till SVT Nyheter Skåne.

”Alla har krokat arm”

Mats Persson, är imponerad över hur den skånska regionen så snabbt kunde ställa om och hantera pandemin.

- Vi har hjälpts åt och alla har krokat arm. Det visar på kraften som finns inom sjukvården och regionen. Det är fantastiskt vad alla har presterat, säger han.

Skulle ni klara en pandemi till?

- Ja, det skulle vi. Vi har en mycket god beredskap, säger Mats Persson, krisberedskapschef i Skåne.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.