Akut brist på skyddsutrustning – då sålde läkaren Erik munskydd för en miljard

Publicerad

När pandemin bröt ut blev det akut brist på skyddsutrustning över hela världen. När Region Skånes vanliga leverantörer inte kunde leverera det som behövdes dök nya aktörer upp, bland annat läkaren Erik Gibson som sålde skyddsutrustning för närmare en miljard kronor.

Erik Gibson jobbade som läkare vid Helsingborgs lasarett när pandemin tog fart i början av 2020. En barndomsvän som är riskkapitalist förde samman Erik Gibson med en affärsman i Lund som har rötter i Hongkong. De började importera skyddsutrustning från Kina.

Affärsmannen som just gått miste om ett stort avtal på grund av pandemin, började istället kartlägga fabriker som tillverkar skyddsutrustning i Kina. Riskkapitalisten, som just hade sålt ett klistermärkesföretag, hade kapital att investera.

Hör Erik Gibson berätta om munskyddsaffärerna i klippet.

Bytte snabbt jobb

Gibson hade sagt upp sig från sin läkartjänst i Region Skåne för att börja jobba på Karolinska Universitetssjukhuset. Men redan efter en månad på Karolinska lämnade han läkarjobbet för att på heltid bli affärsman och försäljare av skyddsutrustning.

– Det känns galet att jag som lagt 20 år av mitt liv på att utbilda mig till läkare, var tvungen att säga upp mig för att fokusera på varuförsörjning, någonting jag trodde någon annan hade koll på, säger Erik Gibson till SVT Nyheter Skåne.

När han skrev under avtalet om att sälja munskydd och visir till Region Skåne, jobbade han inte kvar som läkare i regionen. Men formellt var han fortfarande anställd fram till veckan efter kontraktets tecknande.

Sålde för en miljard

På några månader sålde Gibson Medical skyddsutrustning för en miljard kronor, inte bara till Region Skåne utan även till andra regioner. Vinsten under de nio första månaderna var 200 miljoner kronor. De tre kompanjonernas holdingbolag kunde ta ut 45 miljoner vardera i aktieutdelning.

Hur känns det att ha tjänat så mycket pengar på corona?

– Det har aldrig varit fokus på att tjäna pengar. Fokus har ju bara varit att minska smittspridningen och rädda liv. Sedan har vi gjort det bättre än många andra och därför har det funnits en biprodukt i form av en vinst, säger Erik Gibson.

Han uppskattar att de levererade ungefär 25 miljoner andningsskydd och nästan 100 miljoner munskydd bara under företagets första år.

– Vi är jättestolta över att vi lyckades försörja Sverige med de här produkterna som var så livsviktiga. Jag tror att jag kanske gjort större nytta här än vad jag kommer göra under hela min läkargärning.

Det här är kompanjonerna bakom munskyddsföretaget:

  • Läkaren Erik Gibson som tidigare jobbat vid Helsingborgs lasarett.  
  • En affärsman från Lund med rötter i Hong Kong. Han skulle sälja norsk lax till flygbolag och hotell i Hongkong men planerna gick i stöpet på grund av pandemin. Istället började han kartlägga fabriker som tillverkar skyddsutrustning i Kina.  
  • En riskkapitalist som just sålt ett klistermärkesföretag i Lomma och hade kapital att investera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.