Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Region Skånes ekonomidirektör Lars-Åke Rudin. Foto: Johan Dernelius/SVT

Region Skåne bröt mot lagen: Lånade ut 430 miljoner till privata bolag

Uppdaterad
Publicerad

Region Skånes ekonomidirektör beslutade vid tjugo tillfällen under våren 2020 att betala ut sammanlagt 430 miljoner kronor i förskott för att köpa in skyddsutrustning till vården. Det här bryter både mot kommunallagen och EU-rätten, enligt en professor i förvaltningsrätt. Men Region Skånes ekonomidirektör Lars-Åke Rudin ångrar inte besluten:

– Jag känner mig oerhört trygg med det.

Förskottsbetalningarna möjliggjorde snabba inköp av skyddsutrustning till den skånska vården samtidigt som ett antal privata företagare gjorde mångmiljonvinster.

Ett av företagen som på det här viset fick låna skattepengar av Region Skåne, är företaget Gibson Lifestyle som senare bytte namn till Gibson Medical. Vid två tillfällen fick bolaget ta emot två förskottsbetalningar på sammanlagt 88 miljoner kronor.

– Våra normala leverantörer kunde inte leverera. För att värna vården och medarbetarna, var det alternativet som stod till buds. Hade jag varit i samma situation idag hade jag gjort likadant, säger Lars-Åke Rudin, ekonomidirektör i Region Skåne, till SVT Nyheter Skåne.

Undantogs från reglerna

Enligt Region Skånes interna regler får förskottsbetalningar inte användas vid affärer. Men under pandemin fick ekonomidirektören ett särskilt tillstånd, en så kallad delegation, från regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson (M), att betala ut pengar i förskott till leverantörer.

När de vanliga leverantörerna av skyddsutrustning inte hade tillräckligt med munskydd, visir och förkläden att leverera dök nya aktörer upp, som via kontakter i Asien sa sig kunna ordna fram det som behövdes.

– Det är naturligtvis inte önskvärt att ligga ute med 400 miljoner kronor men det fanns inget alternativ. Vi gjorde så långt det var möjligt en riskbedömning om leveransförmåga, säger Lars-Åke Rudin.

”Ingenting kommuner ska göra”

Enligt professor Tobias Indén strider Region Skånes förskottsbetalningar både mot EU:s lag om otillåtet statsstöd och den svenska kommunallagen.

– I det här fallet så bedömer jag att det inte är tillåtet. Utlåningsverksamhet är något som näringslivet ska sköta som banker och kreditinstitut. Det är ingenting som regioner och kommuner ska ägna sig åt, säger Tobias Indén, professor i förvaltningsrätt vid Mittuniversitetet.

Men det var ju pandemi och det kanske fanns synnerliga skäl?

– Jag kan inte säga att det skulle finnas några synnerliga skäl som gör att kommuner och regioner får ägna sig åt utlåningsverksamhet.

Malmö stad sade nej

Även Malmö stad erbjöds leveranser av skyddsutrustning mot förskottsbetalningar, men avstod eftersom de ansåg att det strider mot lagarna. Region Stockholm däremot betalade drygt 140 miljoner i förskott till Gibson Medical.

Ekonomidirektör Lars-Åke Rudin anser inte att Region Skånes förskottsbetalningar brutit mot kommunallagen men kan inte utesluta att de brutit mot EU:s lagstiftning om otillåtet statsstöd.

Tobias Indén, professor i förvaltningsrätt vid Mittuniversitetet. Foto: Mittuniversitetet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Affärerna med skyddsutrustning

Mer i ämnet