Redan i mellandagarna kommer de första skåningarna att vaccineras mot coronaviruset. Foto: TT

Coronavaccinationen i Skåne startar redan i mellandagarna

Uppdaterad
Publicerad

Redan i mellandagarna kommer de första skåningarna att vaccineras mot coronaviruset. I denna första omgång kommer 425 personer som bor på äldreboenden och personal att väljas ut.

På torsdagen blev det klart att covid-19-vaccinationerna kommer igång i Skåne redan i mellandagarna. Det berättar Maria Landgren, vaccinsamordnare på Region Skåne.

– Vad vi vet just nu är det 425 doser, säger Maria Landgren.

Coronavirus i Skåne

Dessa doser är en del av de som levereras till Sverige i samband med att vaccineringen i EU drar igång 27 december.

Stor leverans i januari

För ett fullgott skydd krävs två vaccinationstillfällen med en månads mellanrum, berättar Maria Landgren. Men av logistiska skäl har regionen valt att vaccinera 425 olika personer när den första sändningen väl kommer. Dessa personer får sedan sin andra vaccination när en större leverans på 29 000 doser väntas i januari.

Vaccinet måste nämligen förvaras i åttio minusgrader. När temperaturen sedan har höjts till ett par plusgrader håller vaccinet bara i fem dygn.

– Vi kommer ha några dagar på oss att använda dem, säger Maria Landgren.

Det blir boende och personal på äldreboenden som kommer att få de första doserna. Vilka boenden eller vilka orter i Skåne det blir är ännu inte bestämt.

– När vi väljer, så kommer vi välja där det rent logistiskt kommer att fungera med en säker och effektiv vaccinering, säger Maria Landgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet