Inhalation av medicin som används vid cystisk fibros kan hjälpa även svårt sjuka covid-19-patienter. Foto: Hans Larsson

Fem svårt sjuka covid-19-patienter slapp respirator

Uppdaterad
Publicerad

På infektionskliniken i Lund testas nu en cystisk fibros-medicin på patienter med covid-19. Fem svårt sjuka patienter som fick inhalera medicinen klarade sig undan respirator och nu görs en större studie på medicinens inverkan på covid-19.

– Våra preliminära resultat visar att vid allvarlig covid-19-sjukdom, där man främst har en lungsvikt, verkar den här behandlingen rädda patienter från att hamna i respirator, säger Adam Linder, docent och överläkare på infektionskliniken vid Skånes universitetssjukhus i Lund.

Adam Linder är docent och överläkare på infektionskliniken i Lund. Foto: Johanna Olofsson
Coronavirus i Skåne

Rekordsnabb process

Tack vare Lunds universitets och Region Skånes samarbete kring translationell forskning har studien gått från idé till verklighet på rekordkorta två månader.

– Normalt sett tar det fem, tio eller kanske tjugo år, menar Adam Linder.

Läkemedlet är redan godkänt av Läkemedelsverket och Etikkommittén. Nu påbörjas en studie i större skala på infektionskliniken i Lund där femtio svårt sjuka covid-19-patienter kommer att få inhalera cystisk fibros-medicin. Lika många får placebo i form av natriumkloridlösning.

Om ni är så säkra på att medicinen fungerar, måste ni använda placebo på vissa patienter?

– Ja, det måste vi absolut göra. Vis av erfarenhet så vet vi att man kan lura sig själv att tro att något är bättre än det är.

Vad är cystisk fibros?

Cystisk fibros är en sjukdom som innebär att slemmet som finns på kroppens slemhinnor är tjockare och segare än det ska vara. Sjukdomen påverkar främst lungorna och mag-tarmkanalen.

Det sega slemmet gör det svårt att hosta upp ur luftvägarna vilket påverkar andningen.

För de flesta med cystisk fibros täpper det sega slemmet till bukspottkörtelns gångar. Bukspottkörteln tillverkar enzymer som hjälper till att bryta ner maten i tarmarna.

Sjukdomen är livslång, men det finns behandling som gör att många av besvären minskar.

Källa: Vårdguiden 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet