Enligt 15-åringens advokat hade pojken inte uppsåt att döda när han attackerade en lärare med kniv på Källebergsskolan i Eslöv. Foto: Johan Nilsson/TT

Efter knivdådet: ”Inte haft uppsåt att döda”

Uppdaterad
Publicerad

Den 15-årige pojke som misstänks för knivdådet på en skola i Eslöv på torsdagen förnekar inte brott och är djupt ångerfull. Det berättar hans advokat Leif Persson för TT.

– Han har inte haft uppsåt att döda, säger Leif Persson.

Den 15-årige gärningsmannen är själv elev på skolan. Han är nu anhållen på sannolika skäl misstänkt för mordförsök efter att ha stuckit ner en anställd på Källebergsskolan i Eslöv.

15-åringen kunde gripas kort efter händelsen och förhördes under gårdagskvällen.

Skolattacken i Eslöv

– Min situation är försvårad eftersom det finns en förundersökningssekretess och jag företräder en klient som är 15 år, som gjort sig skyldig till ett allvarligt brott där det är utrett och klart att han stuckit ner en fin medmänniska, säger hans advokat Leif Persson till TT.

Leif Persson berättar att hans klient är djupt ångerfull och att han inte hade uppsåt att döda.

– Det hade han kunnat göra i så fall men han har inte haft det uppsåtet.

Mannens tillstånd är stabilt

Det var på torsdagsmorgonen som en 15-årig pojke knivhögg en man i 40-årsåldern på Källebergsskolan i Eslöv. Mannen som arbetar på skolan skadades allvarligt men hans tillstånd uppges vara stabilt.

15-åringen som är elev på skolan är nu anhållen på sannolika skäl misstänkt för mordförsök och förhördes under torsdagen om händelsen. Polisen vill i nuläget inte gå närmare in på vad pojken har berättat och motivet bakom knivattacken är fortfarande okänt.

- Utredningsarbetet fortgår utifrån åklagarens direktiv. Vi håller fortsatta förhör under dagen, fortsätter den tekniska undersökningen och sammanställer det material vi har fått fram hittills, säger Eslövs lokalpolischef Anna-Karin Boije till SVT Nyheter Skåne på fredagsmorgonen.

Kyrkan håller öppet

Skolan håller öppet mellan 10-13 på fredagen och personal finns på plats i Eslövs kyrka för den som behöver stöd och tröst.

– I övrigt arbetar vi med trygghetsskapande åtgärder och ökad närvaro i Eslöv och på skolan. Det arbetet fortsätter även under helgen och under nästa vecka, säger Anna-Karin Boije.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolattacken i Eslöv

Mer i ämnet