Dan Olofsson om fällande domen: ”Jag kommer överklaga”

Uppdaterad
Publicerad

Dan Olofsson och hans jurister menar att den information han skickade i ett sms till Percy Nilsson faller inom lagens ramar.

– Jag kommer att överklaga, säger han.

Både han och Percy Nilsson friades under torsdagen från misstankar om grovt insiderbrott, men Dan Olofsson dömdes i stället för obehörigt röjande av insiderinformation.

Han menar att tingsrättens bedömning baserar sig för mycket på det första förhör som hölls med honom, 19 månader efter att sms:et skickades. Där uppgav Dan Olofsson att han sms:ade Percy Nilsson som en vän som var nyfiken.

– Då spekulerade jag kring vad anledningen kunde vara men det baserades på att jag inte hade några faktiska minnen. Jag får hundratals sms, säger han när SVT når honom via länk från Sydafrika efter att domen fallit.

Kartlagt kommunikation

Efter det första förhöret menar han att han kartlade all sin kommunikation från den tiden och då kom fram till att orsaken till att han skickat sms:et var för att informera Percy Nilsson, som ägde aktier i bolaget, om att han accepterat budet så att de kunde hålla samma linje.

– Det är otvistligt att det är insiderinformation, det står till och med i sms:et. Men aktieägare måste kunna diskutera ett bud. Det är fullt lagligt så jag menar att domen är felaktig, säger Dan Olofsson.

Se den här videon för bakgrund kring vad insideråtalet handlat om:

Dan Olofsson

71-årig entreprenör verksam i Malmö.

Utbildad civilingenjör.

Grundare till konsultkoncernen Danir med 9 000 anställda globalt.

Grundare till den ideella organisationen Star for Life som arbetar med skolungdomar i Sydafrika och Namibia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.