Danmarks statsminister, Mette Fredriksen. Foto: TT

Danmark förlänger restriktionerna minst en månad till

Publicerad

Svenskar som ska resa till Danmark kommer att behöva visa upp ett negativ covid-test i minst en månad till. Danmark förlängde på torsdagen restriktionerna för att minska smittspridningen till den 28 februari.

Danmarks statsminister Mette Fredriksen meddelade på en presskonferens på torsdagskvällen att landet förlänger sina restriktioner till slutet av nästa månad.

De skärpta danska inresereglerna som innebär att gränspendlare från Skåne måste visa upp ett högst en vecka gammalt negativt covid-19 test för att komma in i Danmark, förlängs också.

Coronavirus i Skåne

Oro för mutationer

Det är oron för spridningen av de nya virusmutationerna som gör att Danmarks regering nu har beslutat sig för att förlänga restriktionerna ytterligare.

– Vi kan dessvärre inte minska restriktionerna ännu, säger statsminister Mette Fredriksen.

Restriktionerna innebär bland annat att man max får samlas fem personer på offentliga platser, att skolor och universitet generellt ska ha digital undervisning och att shoppingcenter ska hållas stängda. Bara apotek och dagligvarubutiker får ha öppet. Restauranger får ha öppet för take away.

Viktigt för ekonomin

När det gäller de minsta danska skolbarnen i klasserna 0 till 4, kan de få komma tillbaka till skolbänkarna igen redan innan den 28 februari.

– Det är viktigt för ekonomin så att fler vuxna kan börja jobba igen och det är också viktigt för barnen, säger Mette Fredriksen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet