Den danska gränsen är fortsatt stängd för skåningar. Foto: Johan Nilsson/TT

Danmark öppnar gränsen för några län – skåningar inte välkomna

Uppdaterad
Publicerad

I dag kom beskedet från Danmark att gränsen är fortsatt stängd för skåningar utan ett negativt covid-19-test. Däremot får blekingar och personer från Kronobergs län komma in i landet. Och att resa till Kastrup är fortfarande möjligt för alla med rätt papper.

Under torsdagseftermiddagen meddelade det danska utrikesministeriet att alla Sveriges landskap, utom delar av Småland, Västerbotten och Blekinge, har för hög smittspridning för att boende ska få resa in fritt i landet.

Om man är skåning och vill resa till Danmark gäller samma regler som tidigare; man måste ha antingen särskilda skäl för att resa in i landet eller kunna uppvisa ett negativt, högst 72 timmar gammalt, covid-19-test. Det skriver det danska utrikesministeriet i ett pressmeddelande.

Särskilda skäl kan exempelvis vara om man arbetar i Danmark. Även de som har en käresta eller familjemedlemmar kan släppas in. Men den danska polisen kan då kräva att besökaren går med på att göra ett covid-19-test på plats i Danmark inom ett dygn.

Möjligt att flyga

När det gäller transitresor genom Danmark är dock reglerna mindre hårda, oavsett vilken del av Sverige du kommer ifrån. Vad som gäller kring detta har tidigare skapat förvirring bland resenärer från Skåne.

De nuvarande reglerna innebär att det är tillåtet att åka till flygplatsen Kastrup, om avsikten är att sedan flyga vidare. Samma sak gäller för bil- eller tågresor söderut mot kontinenten.

Uppdateras regelbundet

Men du måste ha med dig en bekräftelse på bokat hotell, sommarhus eller liknande som styrker vad du ska göra utanför Danmark, för du får inte övernatta eller bli kvar i landet.

En gång i veckan uppdaterar danska utrikesministeriet vilka länder i Europa som uppfyller kriterierna för covid-19-smitta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.