Foto: Ole Frederiksen/Polfoto

Danskt zoo skar upp lejon – inför barnen

Uppdaterad
Publicerad

Återigen har en dansk djurpark dissekerat ett djur framför ögonen på sina besökare. Den här gången valde Odense Zoo, som tidigare väckt ramaskri för sin offentliga dissekering, att skära upp en ung död lejonhane på nio månader.

– Vi gör som vi brukar. Vi har gjort det i många år, och vi har också dissekerat andra djur än lejon, säger Nina Collatz Christensen, talesperson på Odense Zoo.

Vid lunchtid på söndagen ska även en ung antilop skäras upp. Dissekeringarna är ett sätt för besökarna att lära sig mer om anatomi, menar Odense Zoo. På hemsidan skriver djurparken att ”Vi anser att djur ska ha ett bra liv och en värdig död. Istället för att slänga bort ett dött djur till förbränning, använder vi oss av möjligheten att sprida information och kunskap om djuren”.

När Köpenhamns zoo avlivade och dissekerade giraffen Marius i februari 2014 orsakade det en stor proteststorm över hela världen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.