Jan Nazari, Cecilia Karlsson och Marcelo Gabard Pazos jobbade alla gratis åt bröderna i tron om att de skulle få en fast anställning. Foto: Fredrik Svenningsson

De utnyttjades som gratis arbetskraft i brödernas trädgårdsbolag

Uppdaterad
Publicerad

Malmöbröderna och deras trädgårdsbolag utnyttjar obetald arbetskraft – samtidigt som de drar in miljonbelopp från skånska kommuner. SVT Nyheter Skåne har pratat med flera personer som jobbat gratis åt bröderna efter löfte om fast jobb. 

SVT har avslöjat hur sex bröder som står bakom trädgårdsbolagen Lomma Trädgård, Bosab, Mitt trädgård och Gröna Teamet, lurar kunder med ofärdiga jobb och saltade fakturor. Vi har också avslöjat hur bröderna bluffat till sig avtal med skånska kommuner för över 12 miljoner kronor.  

Vi kan idag berätta hur de, enligt flera källor till SVT, även lockar arbetstagare med fast jobb och lön på över 25 000 kronor under förutsättning att de först jobbat gratis i flera veckor.

”Det är slavjobb”

SVT har kommit i kontakt med tio personer som jobbat gratis åt bröderna. I några fall förlängde bröderna praktiken så att personerna fastnade i obetalt arbete i flera veckor. Andra hoppade av efter några dagar när de misstänkte att det aldrig skulle bli någon fast anställning.

– Det är rena slavjobbet, säger en person som jobbat länge för bröderna.

Många har varit i stort behov av arbete. Det handlar om personer som varit arbetslösa länge eller är nyanlända.

– Det var en månads obetald praktik, annars får man inte jobb. Men jag tänkte att det kan jag stå ut med, berättar en ung man för SVT.

Blev ingen fast anställning

Gemensamt för alla vi talar med är att jobben plötsligt upphör när det närmar sig praktikens slut.

En person berättar hur en av bröderna plötsligt slutar svara i telefon. Andra fick veta att det inte fanns jobb just då.

Det är Bosab fastighetsförvaltning som i flera omgångar annonserat efter personal på Platsbanken. Men i själva verket har de anställda jobbat för alla brödernas bolag, och för kommunerna som bröderna haft avtal med.

”Det är förkastligt”

När SVT ställer frågor till kommunerna och de kommunala bolagen så säger alla att de reagerar starkt på uppgifterna.

– Det är helt förkastligt och oacceptabelt att en av våra, numera förre detta, entreprenörer agerar på detta sätt och inget som vi kan acceptera, skriver Magnus Prochéus, fastighetsdirektör i Helsingborg.

– Det känns ju så klart inte bra att man nyttjat människor på detta sättet, skriver Kristoffer Tonning, avdelningschef i Trelleborg.

– Vi accepterar det inte, enligt kontraktet kan vi häva avtal om det förekommer, svarar Cecilia Önnevik, vd på Svedalahem.

Svarar efter publicering

Efter att ha sökt Malmös kommunala bostadsbolag MKB för en kommentar svarar kommunikationschef Margaretha Söderström efter vår publicering på torsdagen:

– Ett sådant agerande är helt oacceptabelt för oss och står i direkt strid med våra avtal. Det är både bedrägligt och olyckligt om en av MKB:s leverantörer systematiskt lovar fast anställning utan avsikt att förverkliga löftet.

SVT Nyheter Skåne har sökt bröderna och bolagen för en kommentar.

I klippet ovan berättar tre personer om sina erfarenheter av att jobba för brödernas bolag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.