Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Upprörda trelleborgare demonstrerade Foto: Firas Razak/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kritiserat beslut upprivet – men trelleborgarna fortsätter kräva politikernas avgång

Uppdaterad
Publicerad

Det kritiserade beslutet om höjda politikerarvoden i Trelleborg revs som väntat upp under måndagskvällen. Beslutet togs under kommunfullmäktige, men trots detta var det upprörda Trelleborgare som protesterade utanför mötet.

– Jag hoppas att de avgår hela bunten, säger Susanne Tonberg.

Tidigare i januari meddelade styret att beslutet kring de kritiserade politikerarvodena rivs upp.

Ann Kajson Carlqvist (M), kommunstyrelsens ordförande, förklarade då att både anklagelserna om jäv i beslutsprocessen, och den kritik som framförts påverkat. Om de nya arvodena blir lägre än de kritiserade, kunde hon dock inte säga något om.

– Men jag tror nog vi lärt oss av opinionen som finns i Trelleborg, det skulle förvåna mig mycket om den nya arvodesberedningen kommer med exakt samma förslag, sa hon då.

Tagit in vakter

Under måndagskvällen var det en enighet gällande beslutet att häva de höjda politikerarvodena.

En ny arvodesberedning har tillsatts som har i uppdrag till nästa kommunfullmäktige att besluta om politikerarvodena i kommunen ska höjas eller sänkas. 

”Finns inte en väg tillbaka”

Inför måndagskvällens kommunfullmäktige var allmänhetens intresse stort. Så stort att kommunen vidtog säkerhetsåtgärder på plats när trelleborgare samlades för en demonstration i anslutning till mötet.

En av de som demonstrerade i Folkets Park var Maria Lager.

– Jag tror inte det finns en väg tillbaka. Förtroendet är redan brutet, säger hon.

Kajson Carlqvist: ”Inte förvånad”

Ann Kajson Carlqvist (M) skriver i en kommentar till SVT Nyheter Skåne:

”Jag är inte alls förvånad över deras arrangemang ikväll. De aviserade detta tidigt i processen att de skulle demonstrera idag så jag hade nog blivit betydligt mer förvånad ifall de inte skulle varit på plats. Det kommer att tillsättas en ny arvodesberedning ikväll och då startar deras arbete med att ta fram ett nytt förslag till arvode som kommer upp på KF i februari.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.