Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kuratorn Matilda Gend och skolsköterskan Anette Odder använder sig av enkla mobilfilmer för att nå ut till eleverna på Bollerups naturbruksgymnasium. Foto: Hans Larsson/SVT

Deras mobilfilmer hjälper eleverna att klara pandemin

Uppdaterad
Publicerad

När pandemin drog in på Bollerups naturbruksgymnasium, drog elevhälsan ut – på nätet.

Nu har skolsköterskan Anette Odder och kuratorn Matilda Gend fått pris för sitt grepp att prata med eleverna om hälsofrågor via korta, lekfulla videoklipp.

– Det känns förstås oerhört kul. Vi jobbar med enkla medel och filmar allt på Matildas mobil, men tycker själva att vi kommit en bra bit på väg med vår digitala elevhälsa, säger Anette Odder, skolsköterska.

Formellt är det hon som utsetts till ”Årets skolsköterska 2020” men i motiveringen framhålls att priset gäller hennes och kuratorn Matilda Gends gemensamma insatser för att ”tänka nytt och använda nya kanaler” i sitt arbete på Österlengymnasiet.

Jobbar med humor

I sina videoklipp pratar de rakt på sak med eleverna om allt från kost och motion till psykisk hälsa. Ofta handlar det om hur man bäst tar sig igenom distansundervisningens utmaningar och ensamhet.

– Video är ett väldigt effektivt sätt att kommunicera, särskilt med ungdomar. En del av det vi pratar om är ju ganska tunga saker, men vi försöker jobba med humor och bjuda på oss själva, förklarar Matilda Gend.

Ett populärt inslag är de ”gemensamma” lunchpromenader som ordnas varje vardag, där deltagarna promenerar var för sig och småpratar via videochat.

– Det är ett bra sätt att bryta isoleringen och fånga upp lite av elevernas tankar så här mitt i pandemin, säger Anette Odder.

Priset ”Årets skolsköterska” delas ut av Riksföreningen för skolsköterskor.

Se mer i videon ovan.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet