Pia Nilsson är coronakoordinator på Malmö stad Foto: Johan Nilsson (TT)/Anders Eeg-Olofsson (SVT)

Så hamnar överblivna vaccindoser rätt

Uppdaterad
Publicerad

Alla vårdenheter i Skåne som vaccinerar mot covid-19 ska ha en plan för hur överblivna doser kan tas tillvara. Malmö stad har löst detta genom listor på personal och vårdtagare som kan dyka upp med kort varsel.

Vaccinationerna mot covid-19 fortsätter i Skåne – men förutsättningarna är inte alltid lätta, då vaccinet bara håller några timmar efter att dosen gjorts i ordning.

Doser kan bland annat bli  över när de som ska vaccineras av olika anledningar får förhinder. Region Skånes riktlinjer lämnar ansvaret till varje enhet som vaccinerar att själv utarbeta en ”plan B” för överblivna doser, men denna plan ska följa Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning.

Coronavirus i Skåne

Pia Nilsson är coronakoordinator på Malmö stad, och berättar att kommunen har listor på vilka som kan bli vaccinerade när doser blir över.

– Jag har inte hört talas om att en enda dos har gått till spillo, säger hon.

Som exempel kan personal och vårdtagare på ett särskilt boende kontaktas, om det blivit doser över på en annan enhet.

Olika lösningar

Frågan om doser som blir över har fått olika lösningar i olika delar av landet. Samarbetsorganisationen Sveriges kommuner och regioner (SKR) har inte gått ut med några konkreta rekommendationer förutom att följa prioriteringsordningen och använda alla doser.

– Det gäller att tänka ut ett sätt så att det enda alternativet inte blir att vaccinera anhöriga till personalen, säger Emma Spak, hälso- och sjukvårdschef på SKR.

Filipstads kommun i Värmland har upprättat en lista, som alla över 70 år kan skriva upp sig på. Dessa kommer att kontaktas med kort varsel, ifall det blir doser över från vaccinationer vid särskilda boenden.

Emma Spak är hälso- och sjukvårdschef på SKR (Sveriges kommuner och regioner). Foto: pressbild

Emma Spak menar att Filipstads lösning kan vara en bra lösning, men menar att varje vårdgivare själv måste ta fram en lösning där prioriteringsordningen behålls.

– Men det får inte bli så att vi lägger ner mer tid på administration än att vaccinera, säger hon.

Region Stockholms riktlinjer är att följa prioriteringsordningen så gott det går, men också att ge eventuella överblivna doser till andra personer som finns på plats.

”Vi är väl medvetna om att detta förfarande kan innebära att andra personer än de mest prioriterade kommer att få vaccineras tidigare än planerat”, skriver regionens chefläkare i riktlinjerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet