Tre män dog och ytterligare tre skadades i skottlossningen i Malmö. SVT Nyheter har kartlagt männens bakgrund. Foto: Johan Nilsson/TT

Det här vet vi om de skjutna i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga avlidna och skadade vid den senaste skjutningen i Malmö är kända av polisen. SVT:s kartläggning visar att flera av männen har långa brottsregister och att de varit inblandade i flera gängkonflikter. Här är vad vi vet om de inblandade.

Avlidna

Man, 29 år, avliden.

Bror till den avlidna 27-åringen. Finns i belastningsregistret och har dömts till två månaders fängelse för narkotikabrott. Har även dömts för ytterligare fall av narkotikabrott samt snatteri. Dödförklarades på måndagskvällen.

Man, 27 år, avliden.

Bror till den avlidna 29-åringen. Finns i belastningsregistret och har dömts till åtta månaders fängelse för narkotikabrott samt grovt vapenbrott. Har ytterligare domar för bland annat narkotikabrott. Dödförklarades på tisdagsmorgonen.

Man, 19 år, avliden.

Ska vara känd av polisen sedan tidigare och är lagförd enligt polisen. Dödförklarades på måndagskvällen.

Skadade

Man, 21 år, lindrigt skadad.

Den utpekade måltavlan. Dömdes nyligen för våld mot tjänsteman. Har suttit häktad för flera fall av bland annat mord, mordförsök och övergrepp i rättssak. Har dock friats från misstankar i dessa ärenden. Men har dömts för bland annat narkotikabrott och rån.

Man, 29, skadad.

Känd av polisen sedan tidigare och har dömts för flera fall av narkotikabrott.

Man, 32 år, skadad.

Är känd av polisen tidigare och har även lagförts.

Foto: Johan Nilsson/TT

Har långa straffregister

Vid åttatiden på måndagskvällen utspelade sig kaotiska scener i Malmö då sex män föll offer för en så kallad ”drive-by” utanför ett internetkafé, bara ett stenkast från polishuset.

Flera av de personer som besköts har långa straffregister och är dömda för bland annat narkotikabrott, vapenbrott, rån och våld mot tjänsteman. Det visar en kartläggning som SVT har gjort av männen. De sex personerna beskrivs av polisen som ”gängkriminella”.

– Vi har jobbat med de här personerna under flera år och samtliga är lagförda flera gånger om. De tillhör löst sammansatta nätverk och begår brott tillsammans och då inte sällan grov organiserad brottslighet, säger Stefan Sintéus.

Enligt honom finns det ca 200 gängkriminella i Malmö varav ett 20-tal har högre våldskapacitet. Dessa ingår i sin tur i löst sammansatta nätverk.

Polisen fruktar vedergällning

Enligt källor till SVT tros måltalvan för attacken ha varit den 21-åring som skadades lindrigt vid dådet. Mannen har ett digert brottsregister och har figurerat i ett flertal mordutredningar i Malmös undre värld. Polisen fruktar nu att 21-åringen ska hämnas.

– Med tanke på att tre av kompisarna mördats och vilket våldskapital han har kan jag inte tänka mig annat än att han kommer att hämnas, säger en källa med insyn till SVT.

Samtidigt vet polisen inte mycket om motivet bakom skjutningen.

– Jag har aldrig vetat så lite om ett mord som nu eftersom de som är måltavlor har varit inblandade i så många konflikter. De har många fiender, säger en källa med insyn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Våldet i Malmö

Mer i ämnet