Många skotthål på Drottninggatan i centrala Malmö. Just det att gäng öppnade automateld på öppen gata ser kriminologen som särskilt allvarligt. Foto: Johan Nilsson/TT

Kriminologen Mikael Rying: Ett av de värsta skottdåden i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Kriminologen Mikael Rying ser allvarligt på den senaste skjutningen vid ett internetkafé i Malmö, där tre personer sköts till döds och tre skadades. Det är ovanligt att så många människor dödas vid ett och samma tillfälle.

– Det här är ett av de värsta skottdåden i Sverige i kriminella miljöer de senaste 30 åren, säger han.

Minst tre personer har dött och ytterligare tre är skadade efter måndagens skjutning vid ett internetkafé i Malmö. Enligt polisen är alla inblandade kända som gängkriminella.

De senaste åren har skjutningar i kriminella miljöer ökat kraftigt, men det senaste dådet sticker ändå ut, menar Mikael Rying vid polisens nationella operativa avdelning Noa.

Våldet i Malmö

– Det är väldigt ovanligt att så många personer skjuts på en och samma gång, det finns tidigare exempel på fall med tre offer men de är mycket ovanliga. Det verkar som att man har skjutit in i en skara av människor, säger han.

Mikael Rying, kriminolog på polisens nationella operativa avdelning, ser allvarligt på dådet i Malmö. Foto: SVT

Har ökat kraftigt

Dödsskjutningarna sker huvudsakligen i storstadsregionerna Malmö, Stockholm och Göteborg – ofta går de i vågor.

– Våldet kulminerar ofta. Sedan blir det ett slags lugn när polisen har gripit tillräckligt många personer eller när tillräckligt många blivit skjutna.

Motiven kan te sig bagatellartade för utomstående. Det kan handla om upplevda kränkningar och att kriminella försöker bygga upp sitt skrämselkapital. Men oftast drabbar gängmedlemmarna samman om narkotikaförsäljning och andra kriminella affärer.

Allmänheten riskerar att skadas

Samtidigt har det dödliga våldet flyttat ut allt mer i det offentliga rummet. Många av skjutningarna sker utomhus, vilket ökar risken för att personer som inte har med den kriminella konflikten att göra skadas.

– Det här i Malmö är som jag förstår en centralt belägen gata där det rör sig mycket människor. Det är väldigt allvarligt att man skjuter på öppen gata.

Foto: Källa: Mikael Rying/Noa

LÄS MER: Kallblodiga avrättningar och misstänkta hämndaktioner – här är alla dödsskjutningar 2017

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldet i Malmö

Mer i ämnet