Tre personer dödades och ytterligare tre skadades i samband med skjutningen utanför ett internetcafé i Malmö. Skånes universitetssjukhus har nu satt in extra vakter. Foto: Johan Nilsson/TT

Sjukhuset sätter in extra väktare efter dödsskjutningen

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer har avlidit efter gårdagens skjutning på Drottninggatan i centrala Malmö. Nu sätter Skånes universitetssjukhus in extra väktare för att säkerställa ordningen på sjukhuset.

I morse bekräftade Skånes universitetssjukhus att en tredje person har dött efter gårdagens skjutning på Drottninggatan i centrala Malmö. Samtidigt är en person allvarligt skadad medan ytterligare två personer vårdas för lindrigare skador.

Enligt polisen är samtliga inblandade kända kriminella och ledningen för Skånes universitetssjukhus har beslutat att sätta in extra väktare för att säkerställa att ordningen.

– Det är normalläge men ökad beredskap att möta utomstående som eventuellt söker sig till akutmottagningen. Vi kommer ha extra väktare under dagen, säger Magnus Aspegren, pressansvarig på Skånes universitetssjukhus.

”Tog mycket personal i anspråk”

Hur har vårdberedskapen påverkats av det som hänt?

– Detta tog mycket personal i anspråk, patienter har fått vänta längre än vanligt under kvällen och natten. Men man har kunnat upprätthålla en hög medicinsk trygghet. I morse hade man arbetat ikapp och personal har jobbat över, kommit in tidigare.

Hot mot vårdpersonal har ökat

Samtidigt har säkerheten för personalen på landets sjukhus försämrats i samband med att skjutningarna ökar. I augusti förra året berättade Marie Jensen, säkerhetsanläggare på Skånes universitetssjukhus att hot och kränkningar mot vårdpersonal har blivit värre de senaste två åren.

Enligt henne handlar det om kriminella män som ingår i kretsen kring den skjutna patienten och som inte respekterar sjukhusets regler.

– Majoriteten av de som skottskadas tillhör kriminella grupperingar med en respektlöshet mot samhället. Den enskilda människan har inget värde och framför allt har dessa unga män en kvinnosyn som lämnar mycket att önska, sa Marie Jensen och fortsätter:

– Det handlar med om sublima hot, att man ska bli plockad efter jobbet, att man är hora, slampa. Klart att det kan upplevas som hotfullt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsskjutning i centrala Malmö

Mer i ämnet