Kristianstad 12 augusti 2019. Polis och avspärrningar vid huset där gärningsmannen och hans offer till slut hittade blodiga och nakna. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Dom i dag – höll tidningsbudet fången i fem timmar

Uppdaterad
Publicerad

Tidningsbudet knivhöggs och tvingades klä av sig naken under de fem timmar som han hölls fången i en lägenhet i centrala Kristianstad. När han väl lyckades fly via balkongen blev han jagad av sin förövare uppe på flerfamiljshusets tak.

På måndagen meddelas domen.

En rättspsykiatrisk undersökning som genomförts i anslutning till rättegången visar att den misstänkte, som är i 25-årsåldern, led av en allvarlig psykisk störning vid såväl tidpunkten för dådet som vid undersökningen. Han kan med anledning av bedömningen i utredningen komma att dömas till rättspsykiatrisk vård i stället för fängelse.

Hans försvarare har under rättegången uppgett att den åtalade sagt sig vilja driva ut onda krafter ur offret.

Mannen har åtalats för bland annat människorov och synnerligen grov misshandel. Kidnappningsdramat den 12 augusti i fjol började med att gärningsmannen under knivhot tvingade in tidningsbudet i sin bostad. Utöver den grova misshandeln tvingades tidningsbudet även inta narkotika och dricka alkohol.

Båda var nakna och blodiga när de upptäcktes av vittnen som larmade polis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.