Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Malmö får bygga ut Norra Hamnen från den röda markeringen bort bakom bild. Foto: SVT

Domstol ger klartecken till Malmös utfyllnad av Norra hamnen

Uppdaterad
Publicerad

Malmö får tillstånd att bygga ut Norra hamnen. Det står klart efter en dom i Mark- och miljööverdomstolen på fredagen.

– Vi är väldigt lättade över detta. Det betyder mycket för Malmös utveckling och för Malmö hamn, säger Andreas Schönström (S), kommunalråd i Malmö.

SVT Nyheter Skåne har tidigare berättat om Malmö stads planer på att fylla ut ett vattenområde på omkring 26 hektar i Norra hamnen.

Syftet är att expandera hamnverksamheten och flytta bullrig hamnverksamhet längre bort från stadskärnan.

I januari 2022 fick Malmö stad avslag på sin ansökan i Mark- och miljödomstolen. Enligt domstolen strider planerna mot så väl EU:s vattendirektiv som miljöbalken.

”Försämring av vattenområdet”

Domen överklagades och på fredagen kom Miljööverdomstolens dom som ger kommunen tillstånd till utbyggnaden– trots att domstolen menar att den borde vara otillåten.

Så här skriver domstolen i ett pressmeddelande:

”Domstolen anser att utfyllnaden medför en sådan försämring av vattenområdet som enligt huvudregeln i miljöbalken är otillåten, men att det finns skäl att göra undantag från förbudet.”

Orsaken är att domstolen menar att det allmänna intresset av hamnen och dess utveckling är av en sådan betydelse att det väger tyngre.

– Vi kommer att göra kompensatoriska åtgärder för miljön, men vi måste komma ihåg att hamnverksamheten är väldigt viktig för alla kommuner som har hamnar, säger Andreas Schönström (S).

Remissinstanser kritiska

Flera remissinstanser, däribland länsstyrelsen, är emot utbyggnaden. Länsstyrelsen menar bland annat att den marina miljön i Lommabukten har så högt naturvärde att den måste skyddas. I den grunda havsmiljön växer ålgräs som är fiskarna barnkammare.

– Upp mot 80 procent av vår matfisk är beroende av ålgräsängar och vi ser att de minskar av andra orsaker också. de är väldigt viktiga i ekosystemen, säger Charlott Stenberg, vattenhandläggare på Länsstyrelsen.

Malmö kommun menar att utbyggnaden är nödvändigt för Malmös fortsatta utveckling och att hundratals arbetstillfällen står på spel. Möjligheten att använda hela den nuvarande hamnen begränsas av att verksamheterna måste samsas med skyddade grodor och fåglar.

Domen går att överklaga till Högsta domstolen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.