Foto: Johan Nilsson/TT

Efter dubbelmordet på Malmö Latinskola – nu inleds rättegången

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen inleds rättegången mot den 18-årige elev som står åtalad för att ha dödat två kvinnliga lärare på Malmö Latinskola i mars.

Det var den 21 mars som den nu åtalade eleven gick till attack med kniv och yxa mot två kvinnliga lärare på Malmö Latinskolan. Kvinnorna avled senare av sina skador. Efter dådet ska 18-åringen själv ha larmat till SOS och sagt att han mördat och att han fortfarande befann sig på skolan.

I förhör har 18-åringen erkänt morden och berättat vad han har gjort. Det är hans egna ord, ett 100-tal förhör med vittnen och anhöriga och omfattande teknisk bevisning som ligger till grund för åtalet.

Skoldådet i Malmö

– Man har gjort en brottsplatsundersökning för att se om det han berättar stämmer. Det verkar stämma ganska bra tycker jag, har kammaråklagare Johanna Liljeblad tidigare sagt till SVT.

Hade självmordstankar

18-åringens försvarsadvokat Anders Elison berättar att motivet bakom dådet är komplext. 18-åringen ska bland annat ha känt ett utanförskap, mått psykisk dåligt och haft självmordstankar. Hans avsikt var att inte själv komma levande från Latinskolan efter dådet, enligt försvarsadvokaten.

– Motivet var att han ville begå en sådan avskyvärd handling så det inte fanns någon återvändo för honom från att ta sitt eget liv, säger Anders Elison.

Anders Elison har tidigare berättat att hans klient känner djup ånger och nu är beredd att ta sitt ansvar för det han gjort.

Rättegången inleds

På onsdagen inleds rättegången mot 18-åringen och den beräknas pågå i fyra dagar. Under den första förhandlingsdagen kommer kammaråklagare Johanna Liljeblad att hålla sin sakframställan och gå igenom bevisning.

Resterande förhandlingsdagar kommer bland annat fyra vittnen att delta, en elev och en lärare samt två poliser, som ska ha sett och hört delar av händelsen. Åklagaren kommer även att hålla förhör med den misstänkte 18-åringen.

18-åringen har tidigare genomgått en mindre rättspsykiatrisk undersökning som visat att han kan ha lidit av en allvarlig psykisk störning vid gärningen. Om domstolen finner honom skyldig kommer han därmed att få genomgå en större rättspsykiatrisk undersökning i ett senare skede.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skoldådet i Malmö

Mer i ämnet