En musikklass kom och höjde stämningen för de som övernattat på folkhögskolan i Tomelilla. Foto: Privat

Familjer insnöade i Tomelilla

Uppdaterad
Publicerad

Efter tisdagens snöoväder i Sydostra Skåne tvingades 66 personer övernatta på Österlens folkhögskola. Torgny Larsson (S) var en av alla som fick sova över. – Jag vet inte när jag kan åka hem, säger han till SVT Nyheter Skåne.

När ovädret slog till med full kraft igår kväll blev det plötsligt omöjligt att ta sig vidare från Tomelilla mot Ystad och Malmö. Vägarna var inte längre framkomliga och tågen inställda.

Sov på folkhögskola

Kommunen hänvisade därför många till folkhögskolan där ett tiotal rum stod tomma. De fylldes dock snabbt, berättar rektor Jeanette Ranelycke.

Snöovädret i Skåne 27-28 februari

– Vi fyllde på enkelrum med extrasängar och så fick många sova på soffor och på madrasser.

Till slut hade folkhögskolan 66 nya gäster, samtliga ofrivilligt strandsatta i Tomelilla på grund av snöovädret. Många tillhörde skolans egen personal, men där fanns också flera barnfamiljer och fler lastbilschaufförer som inte längre kunde komma vidare till Malmö och Ystad under tisdagskvällen.

Jeanette Ranelycke, rektor på Österlens folkhögskola. Foto: SVT/Per Lärka

Torgny Larsson (S) kommunstyrelsens andre vice ordförande i Tomelilla, blev också han tvungen att övernatta i Tomelilla. Han är fortfarande kvar på folkhögskolan. Trots omständigheterna meddelar Torgny Larsson att stämningen i Tomelilla är god.

– Övernattningen har skett på ett proffsigt sätt. Vi har bjudits på frukost och snart lunch. Nu är en musikklass här och spelar och sjunger.

Efter frukost började lastbilarna sakta rulla ut på vägarna, men flera familjer är ännu var kvar på skolan.

– Jag vet inte när jag kan åka hem. Det beror på när vägarna runt om kan öppna, säger Torgny Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snöovädret i Skåne 27-28 februari

Mer i ämnet