Både Trelleborgs och Helsingborgs kommun har agerat efter SVT:s avslöjande. Foto: SVT

Efter SVT:s granskning: Trelleborgs kommun polisanmäler Lomma trädgård

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT:s avslöjande att sex bröder dragit in över 12 miljoner kronor genom falska intyg och cv har Trelleborgs kommun polisanmält Lomma trädgård. Även Helsingborgs stad har reagerat, och hävt avtalet med bolaget.

Det var med anledning av SVT:s granskning av flera olika trädgårdsbolag, som sex bröder från Malmö står bakom, som kommunerna fattade besluten. Skälen är att Lomma trädgård vann upphandlingar med dokument som inte är äkta.

Det handlar bland annat om förfalskade examensintyg, påhittade cv och falsk signatur.

Gröna fingrar – svarta lögner

Nu har Trelleborgs kommun polisanmält bolaget.

– Trelleborg kommun har lagt in det som ett ärende till polisen. Det handlar om namnunderskriften på avtal, och examensbevisen, säger Kristoffer Tonning, avdelningschef på Trelleborgs kommun.

Trelleborgs kommun har dock inte sagt upp avtalet med bolaget.

Hävt avtalet

Däremot har Helsingborgs kommun hävt sitt avtal med bolaget. Enligt Olof Carlius, fastighetschef på Helsingborgs kommun borde bolaget aldrig ha kommit ifråga för ett kontrakt.

– Vi har kontrollerat de uppgifterna vi fick och kommit fram till att cv och referenser inte är korrekta och att det finns anledning att häva avtalet, säger Olof Carlius, fastighetschef på Helsingborg stad.

Avtal hävt även med Svedalahem

Även avtalet mellan brödernas bolag Bosab och Svedalahem har hastigt upphört. Men i det fallet var det bröderna själva som sade upp avtalet med Svedalahem med motiveringen att Svedalahem inte betalat två fakturor.

Enligt Svedalahem rör det sig som två fakturor där brödernas bolag Bosab ville ha betalt för snöröjning vid fler tillfällen än vad som faktiskt utförts.

SVT Nyheter Skåne har sökt bröderna och bolagen för en kommentar.

Se hela granskningen här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gröna fingrar – svarta lögner

Mer i ämnet