Under fredagen meddelade Sverigedemokraterna i Hässleholm att de styr vidare i minoritet med Hanna Nilsson (SD) som kommunstyrelseordförande. Foto: SVT, Johan Nilsson/TT

Efter turbulensen – SD styr själva i Hässleholm

Publicerad

Efter den politiska turbulensen i Hässleholm meddelar Sverigedemokraterna att de kommer styra vidare i minoritet. En ny majoritet, där Moderaterna fört samtal med bland annat Socialdemokraterna för att ersätta kommunstyret har inte kunnat bildas.

– Vi kan ju inte ensamma förändra styret i Hässleholms kommun, säger Lina Bengtsson (M).

I mars lämnade Moderaterna och Kristdemokraterna styret i Hässleholm efter att ha krävt att kommunstyrelsens ordförande Hanna Nilsson (SD) lämnar sin post. Sverigedemokraterna valde att ha kvar henne och meddelar nu att de styr vidare i minoritet.

I ett pressmeddelande skriver Sverigedemokraterna att de har förutsättningar att styra vidare i minoritet.

Kraschade samtal med Socialdemokraterna

Moderaterna har haft samtal med bland annat Socialdemokraterna för att de som ett nytt styre kan ersätta SD, men de har ännu inte lyckats.

– Vi har haft samtal med alla andra partier. Det har varit svårt att få till det, säger Lina Bengtsson (M).

Enligt Lina Bengtsson har Socialdemokraterna velat ha saker som Moderaterna inte velat gå med på.

– Vi kan ju inte ensamma förändra styret i Hässleholms kommun. Det krävs att alla har den viljan. Vi har sagt att vi inte ingår i ett majoritetsstyre så länge Hanna Nilsson sitter kvar. Vi kan samarbeta i sakfrågor, men inte i en majoritet, säger hon.

Uttalanden och tvist med vikingabyn

Anledningen till att styret sprack var tvisten med Vittfarnas vikingaby, där ägaren Oddvar Lönnerkrantz menat att Hanna Nilsson försöka anlita honom som torped, något Hanna Nilsson tillbakavisat. I sin tur har hon polisanmält Oddvar Lönnerkrantz för utpressning.

I ljudinspelningar som vikingabyn delat med sig av baktalar Hanna Nilsson politiker och tjänstemän och säger bland annat att Hässleholms kommun ljugit inför domstol om ärenden som rör vikingabyn.

Lina Bengtsson (M) menar att de och KD inte kan göra så mycket åt situationen i nuläget.

– Vi måste förhålla oss till detta. Jag kan inte styra över hur SD väljer att göra.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
M och KD i Hässleholm har inte längre förtroende för kommunstyrelsens ordförande sverigedemokraten Hanna Nilsson (till höger i bild). Nu ser det ut som att styret spricker. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.