Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ska KD, M och S bilda nytt styre i Hässleholm? Kanske. Till vänster på bild företrädare för M och KD. Till höger Lena Wallentheim (S). Foto: SVT

SD-M-KD-samarbetet sprack i Hässleholm – nytt styre kan dröja en månad

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt styre i Hässleholm ska vara på plats ”absolut senast” om en månad. Det säger Simon Berneblad (KD). Under måndagsförmiddagen har M, KD och S haft möte och att diskutera eventuellt samarbete.

– Vi har kollat läget lite, säger Lina Bengtsson (M) om samtalen.

På måndagskvällen är det dags för kommunfullmäktigesammanträde i Hässleholm – men något nytt styre lär inte komma på plats under kvällen.

– Såna här saker måste få ta lite tid, vi måste få sova på saker, säger Simon Berneblad (KD).

– Vi måste stämma av i våra grupper. Vi vet inte så mycket än, vilken väg det blir, säger Lina Bengtsson (M) som utöver mötet med S på förmiddagen även haft kontakt med företrädare för SD under helgen.

– Vi har haft en telefonkontakt under helgen. Lite avstämning. De ställde lite frågor bara. Lite hur vi ställde oss om det var si eller så, till olika konstellationer, på en hypotetisk nivå, säger Lina Bengtsson.

”Måste sätta ner foten”

Lena Wallentheim (S) säger till SVT att de är öppna för fortsatta diskussioner om eventuellt styre.

– Det är ju M och KD som måste sätta ner foten om vad de gör. Innan dess kan vi inte prata om huruvida vi ska bilda en ny majoritet. Vi har sagt att vi är beredda att sitta ner vid ett förhandlingsbord, säger Lena Wallentheim.

Lina Bengtsson understryker att ett samarbete med SD är uteslutet från M och KD:s sida om SD fortsatt avser ha kvar Hanna Nilsson.

I tvist med vikingaby

De senaste veckorna har det stormat en del i Hässleholmspolitiken. Det började med att Hanna Nilsson (SD), kommunstyrelsens ordförande, och en partikamrat till henne polisanmälde Oddvar Lönnerkrantz som äger Vittfarnas vikingaby utanför Sösdala. Hon menar att han försökt pressa kommunen att köpa vikingabyn.

Lönnerkrantz å sin sida menar att Hanna Nilsson försökt anlita honom och hans kompis som torpeder. Han har även offentliggjort inspelningar från samtal han och Hanna Nilsson haft där hon idiotförklarar tjänstemän och baktalar politiker. Hon säger bland annat att Hässleholms kommun ljugit inför domstol om ärenden som rör vikingabyn.

Hanna Nilsson har tillbakavisat anklagelserna om att hon ska ha försökt anlita ”vikingarna” som torpeder, och menar att sakerna hon sagt i inspelningarna har hon sagt då hon känt sig rädd. Hon har sagt det hon trott att han ville höra, hävdar hon.

Saknar förtroende

Det var efter att ha hört inspelningar från samtalen med vikingabyn som M och KD meddelade att de inte längre har förtroende för Hanna Nilsson.

SVT Nyheter Skåne har sökt Hanna Nilsson (SD) för en kommentar.

I fredags fick M och KD i Hässleholm besked från SD att de fortfarande har förtroende för Hanna Nilsson (SD). Så här uttalade sig Lina Bengtsson (M) och Hanna Nilsson (SD) då:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
M och KD i Hässleholm har inte längre förtroende för kommunstyrelsens ordförande sverigedemokraten Hanna Nilsson. Nu ser det ut som att styret spricker. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vikingabyn

Mer i ämnet