Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se intervjun med vikingabyns ägare Oddvar Lönnerkrantz, efter polisens tillslag. Foto: SVT

Stor polisinsats i vikingabyn utanför Hässleholm

Uppdaterad
Publicerad

Polisen slog till mot Vittfarnas Vikingaby utanför Hässleholm på torsdagsmorgonen. Polisen är mycket förtegen om vad insatsen handlar om. Vikingabyns ägare säger att polisen misstänkte att det fanns automatvapen i byn.
– Det var en softairgun, säger Oddvar Lönnerkrantz, till SVT.

– Vi är på plats och det pågår utredningsarbete. Mer än så kan jag inte säga med hänsyn till utredningen, säger polisens presstalesperson Calle Persson, till SVT Nyheter Skåne på torsdagsförmiddagen.

Nättidningen Frilagt var först med att berätta om händelsen.

Misstanke om vapen

Enligt vikingabyns ägare, Oddvar Lönnerkrantz, har polisen lämnat så kallad förenklad delgivning om misstanke om att de skulle ha illegala automatvapen i huset.

– Det var väl ett tjugotal poliser här, det var insatsstyrkan som stod och skrek utanför dörren att vi skulle gå ut, säger Oddvar Lönnerkrantz till SVT.

Hänger det här ihop med de tidigare utpressningsanklagelserna?

– Absolut.

Av handlingar som polisen lämnade över vid tillslaget framgår att razzian genomfördes av poliser som utreder demokratihotsbrott. Utöver Hanna Nilsson har också en annan politiker polisanmält vikingabyn efter att de publicerat bilder på facebook där företrädare för byn håller i vapen. Det ska enligt Oddvar Lönnerkrantz handla om samma softairgun som polisen tog i beslag vid razzian.

Polisanmälningar och ljudinspelningar

Nyligen blossade ett storbråk upp mellan Hässleholms kommunalråd Hanna Nilsson (SD) och vikingabyn. Hanna Nilsson har polisanmält vikingabyns företrädare för olaga hot och utpressning. Vikingabyns ägare har polisanmält henne för förtal och tjänstefel.

Hanna Nilsson anklagades för att ha försökt anlita personer i vikingabyn som torpeder, vilket hon har förnekat.

Vikingabyn har offentliggjort ljudinspelningar från samtal med Hanna Nilsson där hon baktalar och anklagar kommuntjänstmän för att ljuga. Hon är nu sjukskriven och samarbetspartierna M och KD har ifrågasatt om hon kan sitta kvar som kommunstyrelsens ordförande.

Omtvistad by och kafé

Vittfarnas Vikingaby är en vikingainspirerad by som vuxit fram söder om Sösdala under de senaste åren. Marken köptes av ett historieintresserat par som från och till varit i tvist med Hässleholms kommun. Bland annat då paret saknade bygglov för stugorna de ställt på tomten.

Vikingabyn kan beskrivas som ett slags upplevelsecenter där besökare kan prova på att leva vikingaliv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vikingabyn

Mer i ämnet