Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eje Mårtensson har svårt att andas sedan han drabbades av covid efter en julkonsert. Foto: Gunilla Fritze/SVT

Eje fick covid efter julkonsert – trots att han är dubbelvaccinerad

Uppdaterad
Publicerad

När Öresundsvarvets manskör i Landskrona hade julkonsert tillsammans med en annan kör blev flera sångare smittade av corona.

– Jag höll på att spränga lungorna, så mycket hostade jag och när jag tagit ett covidtest hamnade jag på sjukhus, säger Eje Mårtensson, 74 år.

Det är betydligt färre covidpatienter på universitetssjukhuset i Malmö i december i år jämfört med i fjol. De flesta som är inlagda är ovaccinerade men inte alla.

– Jag är dubbelvaccinerad men det hjälpte inte, säger Eje Mårtensson, som sjunger i Öresundsvarvets manskör.

Han blev smittad i samband med en julkonsert i slutet på november. Nu ligger han uppkopplad i en sjukhussäng på en medicinavdelning i Malmö.

– Vi sjöng med en annan kör och var tio eller tolv som blev smittade. Vi var för många i rummet och stod för nära varandra. Sen smittade jag både min hustru och flera i jaktlaget, säger han mellan hostattackerna.

Väntade med testet

Hans lungor blev kraftigt påverkade av viruset och han vet inte när han kommer att skrivas ut. Kanske till jul.

Uppdatering: Den 12 januari avled Eje Mårtensson i sviterna av covid.

Enligt Folkhälsomyndighetens senaste veckorapport tillkom 17 nya fall av patienter som redan är vaccinerade på landets intensivvårdsavdelningar. Här kan du se aktuell statistik över inlagda på intensivvården.

Hälften av de 18 633 bekräftade coronafallen under vecka 49 var personer som redan är vaccinerade. Enligt Matti Sällberg, vaccinforskare på Karolinska institutet, blir vaccinerade personer sällan lika sjuka som den som är ovaccinerad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.