Advokat Henrik Johnsson har utsetts till målsägarbiträde för 14 elever på Källebergsskolan i Eslöv. Foto: Privat/SVT

Elevernas ombud: ”Obehaglig situation som gjort stort avtryck”

Publicerad

Många av de drabbade i dramat på Källebergsskolan är själva elever. Enligt stämningsansökan hotades flera av den maskerade gärningsmannen, som riktade en kniv och en vapenattrapp mot dem.

– Mina klienter har upplevt en hotfull och obehaglig situation som gjort ett stort avtryck i deras liv. De är givetvis präglade av det och mår därefter, säger advokat Henrik Johnsson, som utsetts till målsägandebiträde för 14 elever på skolan.

Han vill med hänvisning till rådande förundersökningssekretess inte gå in på några detaljer kring händelsen.

”Mår förhållandevis bra”

Enligt åtalet var 15-åringens motiv att ”kränka en folkgrupp på grund av ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning.”

– Mina klienter har alla på ett eller annat vis kommit i gärningsmannens väg och han är nu åtalad för grovt olaga hot i samtliga de fallen. Mer än så vill jag inte säga eftersom locket fortfarande är på, säger Henrik Johnsson till SVT Nyheter Skåne.

På frågan hur ungdomarna mår i dag svarar han:

– På ett generellt plan skulle jag säga att de mår förhållandevis bra. Givetvis är detta något de går och tänker på, men de har bra stöd i sin omgivning. Och de känner alla stor trygghet och tillit gentemot skolan och hur den hanterat detta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skolattacken i Eslöv

Mer i ämnet