Björn Orrhede, sektionschef på iva i Malmö, säger att vaccineringen minskat trycket på iva.

Enbart ovaccinerade covidpatienter inlagda på iva i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga sju personer som lagts in för covid-19 på intensivvårdsavdelning i Skåne under augusti månad har varit ovaccinerade.

De sju personerna som fått intensivvård i Skåne i augusti är mellan 30 till 69 år vilket betyder att samtliga haft möjlighet att få en första dos vaccin före augusti månad. Men ingen av de sju iva-patienterna har vaccinerat sig, enligt Region Skåne.

Slipper bli svårt sjuk

”Om de hade varit vaccinerade hade de sannolikt inte behövt intensivvård”, skriver Björn Orrhede, sektionschef för iva vid Skånes universitetssjukhus i Malmö, i ett mejl till SVT Nyheter Skåne och fortsätter:

Coronavirus i Skåne

”Ett av syftena med att vaccinera sig är att inte bli svårt sjuk och därmed minska risken för att behöva intensivvård. Det handlar alltså inte enbart om att bromsa smittspridningen i samhället, det handlar om att man som individ markant minskar sin risk för att insjukna i covid-19, bli svårt sjuk och hamna på iva.”

I Skåne ser man annars ett tydligt tidssamband mellan en allt ökande vaccinationsgrad i befolkningen och en markant minskning av antalet patienter som iva-vårdas i regionen på grund av covid-19-relaterad sjuklighet.

Hoppas på att slippa en ny våg

Björn Orrhede har en förhoppning om att Skåne inte drabbas av en ny våg av smittspridning.

”Det är klart att vi är oroliga för att det kommer en ny våg! Vi och våra familjer har fått dra ett tungt lass i mer än ett år nu. Sommarens nästintill avsaknad av covid-iva-patienter behövdes verkligen. Vi fick våra efterlängtade ledigheter. Som chef märker jag dock att många av personalen inte är fullt återhämtade”, skriver han.

Förra veckan berättade vaccinsamordnaren Eva Melander om Region Skånes planer på att skicka ut förbokade tider till ovaccinerade:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet