Foto: SVT

Ensamkommande försvinner i väntan på asyl

Uppdaterad
Publicerad
De senaste tre veckorna har det kommit 1 700 ensamma flyktingbarn till Trelleborg.

Tanken är att de ska bo kvar där i väntan på registrering hos Migrationsverket, men när asylprocessen dröjer, lämnar barnen kommunen.

Mer än 400 barn har nu polisanmälts som försvunna.

Sedan början av september har det öppnats 22 boenden för ensamkommande barn i Trelleborg. Alla tänkbara lokaler har tagits i anspråk och 250 personer har nyanställts.

Gott om hjärterum

I ett kontor som stått tomt sedan en stor sängfabrikant gick i konkurs står nu sängarna tätt intill varandra. I det intilliggande lagret står ytterligare 250 inpackade resårsängar staplade på varandra.

– Jag har köpt upp varenda säng i hela södra Sverige, förklarar Patrik Möllerström, arbetsmarknadsekreterare i Trelleborgs kommun.

Trelleborg är ankomstkommun för ensamkommande barn, och ska därmed härbärgera barnen i väntan på att de söker asyl hos Migrationsverket i Malmö. Där är köerna dock så långa att det hittills dröjt mellan 14-25 dagar innan barnen i Trelleborg kallats dit.

– Det stora bekymret är att att det går så trögt på Migrationsverket, konstaterar Torbjörn Carlsson (S), kommunalråd i Trelleborg. Vi måste få bättre ruljans så att fler av dessa barn blir kommunplacerade.

Långsam asylprocess

När barnen väl registrerats, startar också asylprocessen vilket i sin tur leder till att Migrationsverket beslutar i vilken kommun barnen ska placeras. Av de 1700 barn som anlänt till Trelleborg under de senaste veckorna har endast ”ett dussintal” kommunplacerats, enligt Torbjörn Carlsson.

– Jag hade inte i min vildaste fantasi kunnat föreställa mig att vi skulle hamna i en sån här situation.

Ola Jonsson, arbetsmarknachef i Trelleborg, beskriver läget i kommunen som ”orimligt”.

– Migrationsverket är en propp i systemet. I en kommun på 43 000 invånare kan vi inte härbärgera 1 700 barn inom loppet av några veckor, säger han. Vi får öppna nya boenden dag efter dag.

Barnen tröttnar och sticker

Många av de ensamkommande barnen tröttnar på att vänta i Trelleborg på en kallelse till Migrationsverket. Minst hälften av de 1700 barn som anlänt under de senaste veckorna har därför lämnat sina boenden och rest vidare. Ankomstkommunen Trelleborg är skyldiga att polisanmäla dem som försvunna.

– Hittills har vi polisanmält 400, berättar Josefine Sandell, som arbetar med att registrera barnen när de kommer till Trelleborg.

På gatorna i Trelleborg går flera vilsna grupper av ensamkommande barn i regnet. Flera letar efter ”bus station”.

Många vill norrut, mot Malmö, Göteborg, Stockholm. Eller till något annat land. Flera som SVT träffar vill söka asyl i Norge.

Några av barnen hittar till slut en buss mot Malmö. De har ingen biljett, inga pengar. Bussföraren kastar en blick på dem och säger kort: ”De behöver ingen biljett, de kan följa med till Malmö.”

Så fortsätter resan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#flykt

Mer i ämnet