Den som planerar att genomföra det traditionsenliga festandet i Stadsparken i Lund på valborg får det tufft. Stinkande hönsgödsel och polis med drönare är två av metoderna för att stoppa festen. Foto: Arkivbilder/TT

Ett ton hönsbajs och polisdrönare – så ska festen i Lund stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Vanligtvis betyder sista april att upp emot 30 000 festprissar samlas i Stadsparken i Lund. I år har kommunen tagit till allt för att undvika att festen blir av med den smittorisk det skulle kunna innebära. Man nöjer sig inte med att ställa in festen och stängsla in parken – nu tar man till gödselmetoden. Samtidigt är polisen redo med drönare.

En park som stinker av hönsbajs – det kommer Lundaborna att mötas av på valborgsmässoafton.

”Efter ett beslut i miljönämnden igår kväll kommer vi att göra ett tillfälligt avsteg från våra lokala miljöföreskrifter för att under dagen idag och imorgon sprida ut ett ton hönsgödsel på gräsmattorna i Stadsparken”, skriver Philip Sandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Lund, på sin facebooksida.

Han fortsätter med att beskriva metoden som han menar har flera vinster:

”Att på valborg sitta i en park som stinker av hönsgödsel och där det väsnas med lövblåsning och annat är ingen behaglig upplevelse. Däremot är det bra för gräsmattorna, då hönsgödsel innehåller mycket fosfor och kväve, så att vi får en riktigt fin stadspark inför sommarsäsongen”.

Polisen flyger med drönare

Redan innan beskedet om gödslingen har Lunds kommun meddelat att stadsparken är stängd på valborg. Dessutom kommer gräsmattorna att omgärdas av staket samtidigt som kommunen utför underhållsarbete i parken. Det kommer utövar att gödslas att vattnas, klippas gräs, rensas ogräs och målas runt om i parken.

Skulle någon festsugen Lundabo trots allt hitta ett sätt att hålla spontanpicknick i området kommer polisen att vara redo.

”Under dagen kommer man att flyga med kamerautrustad UAS (drönare) inom markerade områden i Lund för att få möjlighet till en bra överblick”, skriver polisen i Lund.
Inte heller vädret talar för sista april-firarnas fördel. Enligt SMHI väntas molnigt väder med regnskurar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet