Socialen betalade Evas boende – på giftig tomt

Uppdaterad
Publicerad

När Eva Zetterlund akut behövde hitta en bostad såg hon ingen annan möjlighet än en industrifastighet på förorenad mark, där BT Kemi tidigare låg, ute i hamnen. Trots att bostaden var hälsofarlig betalade socialtjänsten hennes hyra i tre och ett halvt år.

När Eva Zetterlund och hennes sambo behövde ett boende akut blev lösningen att hyra ett kontor i ett industriområde i hamnen. De berättade inte för hyresvärden att de tänkt använda utrymmet som boende. 

Efter två år flyttade Eva och hennes sambo isär, och Eva flyttade in i ett annat kontor i samma hus – och för att få ihop till hyra fick hon vända sig till socialtjänsten.

förbjudnaadresser

Förorenad mark efter BT Kemi

När vi granskar Evas handlingar hos socialtjänsten upptäcker vi att det, trots tidigare hembesök, dröjer två och ett halvt år innan socialtjänsten uppmärksammar att boendet är olagligt.

På fastigheten har BT Kemi fram till 1965 hanterat giftiga kemikalier. Därefter, fram till 1982, låg det ett färgföretag på tomten.  Föroreningarna i marken bedöms vara allvarliga och utgöra en stor fara för människors hälsa.

Socialtjänsten självkritisk

I ytterligare nästan ett år betalar socialtjänsten hyran – innan Eva tillslut tvingas att flytta ut av hyresvärden. Då har socialtjänsten hunnit betala ut över en kvarts miljon kronor i hyra.

– Det känns inte som ett ärende som är rätt hanterat. Det är inte tillåtet att bo i ett kontor, då är det ju inte ett giltigt kontrakt, så tänker jag att man borde ha hanterat det, och försökte hjälpa den här kvinnan att hitta ett annat boende helt enkelt, säger Petra Quandt Farkas, enhetschef socialförvaltningen i Malmö.

Fastighetsägaren hävdar att han inte kände till att Eva Zetterlund bodde där och att han senare försökte få henne att flytta.

Hör Eva berätta om sitt boende i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

förbjudnaadresser

Mer i ämnet