Här är industriområdet som varit hem åt 50 personer

Publicerad

I fyra fastigheter, bara ett stenkast ifrån varandra, har det bott åtminstone 50 personer de senaste åren, varav tre barnfamiljer. SVT har i en unik kartläggning räknat hur många som bor i industrilokaler i Malmö. 

I ett industriområde i östra Malmö finns det fyra större grannfastigheter där det har bott åtminstone 50 personer under se senaste fem åren, enligt SVT Nyheter Skånes kartläggning.

Av dem är nio barn.

förbjudnaadresser

Ofta är det förenat med stora hälsorisker att bo i industrilokaler och kontor. Det handlar bland annat om kraftigt förorenad mark, ventilation som inte fungerar, mögel och dåligt ljusinsläpp.

Barnfamilj bodde ovanför en däckverkstad

Boendena har bland annat funnits ovanför en större däckverkstad: på andra våningen delade flera arbetare på en tvårummare, och i ett annat utrymme bodde ett par med barn. 

På samma våning förvarades dessutom en stor mängd däck.

Personer hittades sovandes på målerifirma

I byggnaden bredvid, en gammal fabrik där det har tillverkats räknemaskiner, har det återkommande bott folk genom åren. Bland annat bodde ett tjugotal personer tillhörande en kyrklig verksamhet i kontorslokaler. På källarvåningen hittades tre sovande personer i målerilokal.  

För drygt en månad sen hittade myndigheterna ett boende i en tredje grannfastighet, i en fönsterlös lokal där det förvarades restaurangmaskiner och vitvaror. En man använde boendet som bostad.  

Och i huset alldeles bredvid har det genom åren bott två större barnfamiljer samt ytterligare en man med barn.

SVT Nyheter Skåne har varit i kontakt med ägarna till tre av fastigheterna. Samtliga menar att de inte gjort något fel. Den fjärde har vi sökt för en kommentar, men inte kunnat nå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

förbjudnaadresser

Mer i ämnet