Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anki Bystedt anlitade Gröna teamet för hjälp i trädgården, men anade oråd och avslutade samarbetet. Då kom fakturorna. Se mer om hur hon och fler kunder lurades i klippet. Foto: Fredrik Svenningsson

Fakturaterror, fejkad inkasso och uselt arbete – nya kunder vittnar om trädgårdsbolagen

Publicerad

Fakturor för jobb som inte blivit utförda, fejkade inkassosamtal och räkningar för påhittat arbete. Efter SVT:s granskning av bland annat Lomma trädgård hörde fler kunder av sig och gav sina vittnesmål.

Sex bröder i Malmö, som står bakom de granskade bolagen, har bluffat till sig miljonavtal i flera skånska kommuner.

Efter publiceringen hörde flera tittare av sig och berättade om saltade fakturor och räkningar för jobb som aldrig blivit utfört.

Här är några av dem. 

”Har fått fem fakturor för samma jobb”

“När vi ringde dem dagen efter och förklarade att vi inte längre var intresserade så sa de att det skulle kosta 1500 kr, som de påstod var för material. Vi såg aldrig röken av något material men fakturorna började komma. Vi bestred, men då kom påminnelserna.” 

”Förutom ett uruselt trädgårdsarbete (gräsmattan ser ut att ha drabbats av granateld) förefaller det röra sig om ett kvalificerat lurendrejeri med rutavdragen.” 

“De skickade fakturor på hela det tänkta arbetet trots att bara en bråkdel hade utförts när kontraktet sades upp.”

”Han ringde och sa att jag skulle betala omgående”

“Första dagen gjordes mycket markarbete. Samma kväll kom två fakturor, en på 60 000 kr och en på 33 500 kr (…) Dagen efter ringde han och sa att jag skulle betala fakturorna omgående. Han blev hotfull och påstridig i telefon (...) Igår kom helt plötsligt ytterligare en faktura på 20 000 kr, utan specifikation. Blev oerhört upprörd, och svarade via mejl att jag bestred fakturan.” 

“De har inte påbörjat något arbete. Däremot har det kommit fakturor, totalt drygt 100 000 kronor, på arbete som de påstår att de gjort hos oss.”

“Det var skandal hur dom utförde arbetet. Det var faktiskt sämre när dom åkte här ifrån.  Vi har fått totalt nio fakturor (…) Vi gjorde till sist en förlikning med Nordbro (inkassoföretag red anm) för att få ett slut på detta. Sedan fick vi ändå en ny faktura på originalbeloppet. Efteråt har det bekräftats att jag också blivit lurad av en fejkperson från Nordbro.”

SVT har sökt bröderna för en kommentar om kritiken, men de har inte kommit med något svar.

I klippet ovan kan höra ytterligare kunder till Lomma trädgård och Gröna teamet berätta om sina erfarenheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gröna fingrar - svarta lögner

Mer i ämnet